Az életet úgy is fel lehet fogni, mint egy vásznat, amelyet a kreatív szakemberek rajzolnak meg nap mint nap. A rohamosan változó világunkban szükség van azokra, akik esztétikai és érzelmi élményeket tudnak létrehozni, hiszen ezek az élmények formálják a szürke hétköznapokat kerek egésszé. Az állás Győr linkre kattintva megismerkedhetsz Magyarország álláshirdetéseivel, amelyek a kreatív szakmákhoz (is) kapcsolódnak. A Jooble álláskereső portál arra szakosodott, hogy a munkáltató és a munkakereső a lehető leggyorsabban fel tudja venni a kapcsolatot egymással, az állásokat hamar betöltsék, az álláskeresők pedig minél gyorsabban munkába tudjanak állni.

Fotó: hu.jooble.org

 

Jooble: élj meg abból, amit szeretsz csinálni

Amennyiben stabilitásra és biztonságra van szükséged munkavégzés terén, akkor valószínűleg érdemes felkeresni egy olyan céget, amely állandó projekteket tud biztosítani. Egyre több kreatív munkavégző válik egyéni vállalkozóvá idővel, ezáltal szabadúszóként tevékenykedik, de ez teljesen személyre szabott döntés. Az állás Szekszárd oldalon teljes munkaidős és részmunkaidős munkát is lehet keresni, minden az egyéni preferenciáktól függ.

Érdemes több célt is kitűzni magad elé, hiszen a hivatásos zenészek számára például nehéz állandó munkát találni, de sokkal reálisabb lehet a webdizájnereknek vagy reklámszövegíróknak, esetleg a kreatív tárgyakat oktatók számára. Általánosságban elmondható, hogy ha kreatív munkalehetőséget találsz egy nagyobb cégnél, akkor valószínűleg jobban fizetnek, és gyakrabban kapsz projekteket.

A kreatív iparágak rengeteg lehetőséget kínálnak, legyen szó nagyvállalatnál való elhelyezkedésről, nonprofit szervezetekkel való együttműködésről vagy szabadúszó karrierről. 

Mik azok a kreatív iparágak?

Íme néhány munkalehetőség, amelyeket általában kreatívnak tartanak:

  • Színészet
  • Reklám és marketing, különösen olyan területeken, mint a szövegírás és a tartalomírás
  • Építészet
  • Művészet és design, beleértve a termék-, grafikai és divattervezést, művészt és művészeti galéria kurátort
  • Mesterségek, például kerámiakészítő fazekas, bútorkészítő vagy szabó
  • Filmipar
  • Tv és rádió, beleértve a műsorszórást
  • Fotó és videó
  • Szerkesztői karrier a kiadói területen
  • Újságírás, attól függően, hogy melyik területen dolgozik
  • Múzeumok és könyvtárak, például kurátor vagy könyvtári asszisztens
  • Írással kapcsolatos tevékenységek
  • Színházi karrier
  • Zene, például zenészként, klasszikus énekesként vagy színész-zenészként végzett munka
Fotó: hu.jooble.org

 

Milyen iparágban érdemes munkát keresni Magyarországon?

Magyarországon számos kreatív munkalehetőség kínálkozik azoknak, akik szeretnék kibontakoztatni kreatív tehetségüket és szakmai fejlődésüknek ezen az úton teret engedni. Ha új iparágban szeretnéd kamatoztatni a tudásod, rengeteg lehetőség áll rendelkezésedre. A kiskereskedelemtől és az üzleti élettől a mérnöki szakmákig terjedő karrierek kreativitást igényelnek, valamint olyan egyéb készségeket, mint a kereskedelmi tudatosság, a csapatmunka és a problémamegoldás.

Segít leszűkíteni a terveket, ha tisztában vagy az erősségeiddel és a gyengeségeiddel. Kreatív vagy, és jól kommunikálsz? Technikai beállítottságú vagy, és kényelmesen kezeled a számokat? Bármelyiket választottad, remek. Szánj időt önmagad felfedezésére.

  • Az üzleti életben lépést kell tartani a trendekkel, és kreativitást kell használni a változásokhoz való alkalmazkodáshoz, és olyan módszereket szükséges kidolgozni, amelyekkel vonzóbbá teheted a termékeket vagy a szolgáltatásokat.
  • A mérnöki szakmában felhasználhatod a kreativitásodat különböző tervek kidolgozására és műszaki problémák megoldására, és élvezheted a kemény munkád fizikai eredményeinek megtekintését.
  • Az informatikai szférában a kreativitást technikai kontextusban is kamatoztathatod. Például webfejlesztővé válhatsz, aki az új webhelyek felületeinek megtervezéséért felelős. A kreatív megközelítést igénylő informatikai munka egy másik típusa a szoftvertesztelés, amely magában foglalja egy alkalmazás vagy rendszer használatának és meghibásodásának módjait.
  • Az első ecsetvonásokat a grafikus tervezők hozzák létre. Ők teremtik meg a márkák arcát, és varázsolják el a logók, plakátok és weboldalak tervezésével a nagyközönséget. A vizuális kommunikáció mestereiként a grafikusoknak kiemelkedő szerepük van abban, hogy miként érzékeljük és közelítjük meg a körülöttünk lévő világot.
  • Az újságírók például nyomtatott újságoknál, online hírportáloknál vagy más médiumoknál tevékenykedhetnek. Feladatuk, hogy híreket írjanak, riportokat készítsenek, és tájékoztassák a közönséget az aktuális újdonságokról. A szerkesztők ugyancsak magazinoknál, könyvkiadóknál vagy más online platformoknál dolgozhatnak, hogy javítsák és formázzák a tartalmat. 
  • A PR,szakemberek cégek, ügynökségek vagy nonprofit szervezetek munkatársai, fő céluk, hogy segítsenek a pozitív közvélemény kialakításában és fenntartásában. 
  • A digitális tartalomfejlesztők online tartalmak tervezése és létrehozása terén dolgoznak, beleértve cikkeket, blogbejegyzéseket, videókat és egyéb digitális formátumokat, mint például a social media posztok tervezése stb.

A kreatív iparágakban a foglalkoztatás jellemzően kevésbé strukturált és formális, mint más iparágakban, de a munkáért folyó nagy verseny megnehezítheti mind a friss diplomások, mind a tapasztalattal rendelkező szakemberek elhelyezkedését. Légy résen, és jelentkezz időben az új álláslehetőségekre!