BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Szponzor logó
Szponzorált tartalom
Szponzorált tartalom

A kisboltoknak is hasznos lehet a REpont rendszer (x)

Forgalomnövekedést eredményezhet, ha egy kisbolt a REpont visszaváltási rendszerhez csatlakozik. Ha egy faluban két kisbolt van, és az egyikbe vissza lehet vinni az italcsomagolásokat, a másikba viszont nem, akkor jellemzően oda járnak majd többen, ahova vissza tudják vinni. Az összegyűjtött palackok, üvegek, dobozok tárolására pedig mindössze egy nagyobb háztartási hűtőnek megfelelő helyre van szükség a kisboltban. Ráadásul a begyűjtött mennyiségről automatikusan értesül a MOHU rendszere, és egy jármű kimegy érte. Így a kisboltosnak a visszaváltás után nincs más dolga, csak átadni a gyűjtést a kiérkező mobil visszaváltó automata munkatársának.
Fotó: MOHU_MOLHulladékgazdálkodási Zrt.

Az Európai Unió előírása, hogy 2040-re a jelenlegi 32 százalékról 65 százalékra nőjön a hulladékok újrahasznosítása. Ebben tud sokat segíteni egy olyan országos rendszer, amelyben az egyszer használatos italcsomagolásokat is vissza lehet váltani, és azok anyagát újra felhasználja az ipar. Ezt a célt szolgálja a MOHU által bevezetett REpont visszaváltási hálózat. Ennek a rendszernek köszönhetően akár 90 százalékos is lehet az italcsomagolások visszaváltási aránya. A szomszédos Szlovákiában is hasonló rendszert vezettek be, és alig egy év alatt 70 százalékos lett a visszaváltás az országban. Vagyis egy ilyen rendszernek köszönhetően eltűnhetnek az erdők mellől, a folyók partjairól a pet-, üveg-, aluminíumdoboz-halmok, és hatalmas tehertől óvnánk meg a természetet.

Fotó: MOHU_MOLHulladékgazdálkodási Zrt

A új REpont rendszernek köszönhetően tavasztól, fokozatosan, egyre több visszaváltható palack jelenik meg a boltokban. Azért csak fokozatosan, mert a gyártók június 30-ig haladékot kaptak, addig hozhatnak forgalomba nem visszaváltható csomagolásokat. 

A szabály egyszerű: az a palack, üveg vagy doboz visszaváltható, amiért kifizettük az 50 forintos díjat, és amelyen megtalálható az 50 forintos logó.

Fotó: MOHU_MOLHulladékgazdálkodási Zrt.

A négyszáz négyzetméternél nagyobb eladóterű élelmiszerüzletek számára kötelező a REpont visszaváltási rendszerhez a csatlakozás, ezekbe visszaváltó automatákat telepít a MOHU. Immár 2200 ilyen automata van az országban, és a kötelezők mellett számos bolt önkéntesen csatlakozott. A 200 négyzetméternél nagyobb boltoknak kifejezetten ajánlott is a csatlakozás, hiszen a vásárlók száma is növekedhet a REpont rendszerrel. Azoknak, a jellemzően kistelepüléseken található, kis területű boltoknak is van lehetőségük csatlakozni a rendszerhez, ahol nem fér el egy automata. 

Fotó: MOHU_MOLHulladékgazdálkodási Zrt.

Az ilyen kisboltok is a MOHU Partner Portálján keresztül jelentkezhetnek. A kézi visszaváltáskor a vásárló visszaviszi a palackot, a boltos egy applikáció segítségével visszaveszi azt, a vásárló pedig levásárolhatja az 50 forintját. A boltosnak mindössze egy nagyobb háztartási hűtőszerkénnyi helyre van szüksége, ahol tárolja a visszaváltott csomagolásokat. A MOHU rendszere pedig automatikusan jelzi a központnak, ha összegyűlt elegendő palack. (kb. 700-1000, a megegyezéstől függően.) Ezt követően a mobil visszaváltó automata jármű hamarosan elindul a boltoshoz a begyűjtésre. A kisboltosnak nincs más dolga, csak átadni a gyűjtést a kiérkező mobil visszaváltó automata munkatársának. 

A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. és a Returmatic Solutions Zrt. együttműködése nyomán üzembe álló 83 új mobil RVM jármű a helyszínen azonosítja és tömöríti a csomagolásokat. Ezt követően a kereskedőnek automatikusan és azonnal átutalják a darabonként 50 forintos betétdíjat, emellett a MOHU visszavett csomagolásonként 5 forint kezelési díjat is fizet az üzemeltetőknek, ezzel is plusz bevételi forrást biztosítva számukra. Az esetenkénti begyűjtéshez a csomagolások tárolásának helyigénye nagyjából csupán egy négyzetméter, így mindezen előnyök üzletileg még inkább megalapozott döntéssé tehetik a kisboltok számára a rendszerhez való csatlakozást.

Fotó: MOHU_MOLHulladékgazdálkodási Zrt.

A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a vásárlók jellemzően azt a boltot választják, ahol van lehetőség visszaváltásra. Képzeljünk el egy falut, ahol két bolt van, az egyikben visszaváltják a palackokat, a másikban nem. Várhatóan oda járnak majd többen, ahol visszaveszik az italcsomagolásokat.

Az üzlettulajdonosok a MOHU online ügyintézési felületén, a Partner Portálon regisztrálva csatlakozhatnak a visszaváltási rendszerhez, ahol további részletes tájékoztatás is elérhető.

A kézi visszaváltáshoz csatlakozó kisboltosok induláskor egy kezdőcsomagot is kapnak, amely segíti a tárolást (ún. rolikocsi), illetve a fogyasztói kiszolgálást (kézi nyomtatóeszköz a visszaváltási bizonylatok fogyasztó részére történő kinyomtatásához).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.