
Így lehet az élelmiszereket energiatakarékosan és hatékonyan hűteni (x)
Válasszunk energiahatékony hűtőszekrényt!
Talán nem meglepetés, hogy a technológia fejlődésével a hűtőszekrények egyre energiahatékonyabbá váltak. Olyannyira, hogy ha a berendezésünk régi, érdemes lehet elgondolkodni egy modernebb készülék vásárlásán, hiszen jelentős különbségek lehetnek az éves energiafogyasztásban. Ráadásul a modern hűtők már több olyan funkcióval és technológiával is rendelkeznek, amelyek segítenek a hatékonyabb hűtésben.
Ilyen például, ha a hűtőszekrény inverteres kompresszorral működik: a motor nem ki-be kapcsolgat, hanem a teljesítménye alkalmazkodik a hűtési igényhez. De szintén elősegíti az energiahatékonyságot az úgynevezett No-Frost technológia is, ami megakadályozza a hűtő jegesedését és ezáltal nem keletkezik hatékonyságot csökkentő jégréteg a hűtő falain.

Mindig nézzük meg az energiacímkét!
A hűtők összehasonlításánál nagy segítséget jelent az energiacímke, ahol feltüntetik a berendezés becsült éves energiafogyasztását és az energiahatékonysági osztályt is. Lényeges tudni azonban, hogy az energiaosztályok besorolása 2021-ben megváltozott. Míg korábban A+++-tól C osztályig terjedt, ma már A–G osztályokba sorolják a készülékeket. Ráadásul a technológia fejlődésének köszönhetően a régi A+++ besorolás ma már mindössze B vagy C osztályra elegendő.
Az új modellek között egyébként óriási a szórás: az átlagos készülékek mindössze E vagy F besorolással rendelkeznek, jóval ritkábbak és sajnos magasabb áron is kaphatók B vagy A energiaosztályú termékek. Érdemes azonban mégis a jobb energiaosztályt választani, hiszen az új hűtő valószínűleg akár évtizedekig a társunk lesz, és hosszú távon bőven megtérül a befektetés – főleg, ha az elektromos áram ára tovább növekszik.
Számít a hűtőszekrény elhelyezése is
Bár egyértelműnek tűnhet, mégis kevesen gondolnak rá: lényeges, hogy a hűtőt ne helyezzük olyan helyre, ahol erős napsütés éri. Ugyanígy ne tegyük fűtőtest mellé, hiszen ez is megnehezíti a hűtést.
Az sem mindegy, hogy hogyan pakoljuk be az élelmiszereket
A hűtés hatékonyságát az is befolyásolja, hogy hogyan rendezzük el az élelmiszereket a hűtőben. A legfontosabb szabály, hogy nem szabad a hűtőt túltölteni: így nem tud keringeni a levegő, ami egyenetlen hűtéshez és magasabb energiafelhasználáshoz vezet. Ezen kívül érdemes kijelölni, milyen élelmiszereket hol tárolunk, így mindig tudjuk, hova kell nyúlni ha keresünk valamit, és ezáltal kevesebb ideig marad nyitva az ajtó.

Hol érdemes tárolni az egyes élelmiszereket?
A hűtő különböző részein eltérő a hőmérséklet, ezért célszerű ehhez igazítani az élelmiszerek tárolását:
- a felső polcok hőmérséklete enyhén magasabb, ezért ez legjobban a készételek (például elcsomagolt maradékok) és az italok tárolására alkalmas. A készételeket mindig jól záródó dobozokba tegyük, így megakadályozzuk a szagok terjedését;
- az alsó polcokon van a leghidegebb: itt érdemes a nyers húsokat, könnyen romlandó élelmiszereket tárolni. Míg a tejtermékeket és a tojást sokan az ajtóba helyezik, valójában itt ingadozik a legjobban a hőmérséklet, ezért ezeket a termékeket is javasolt inkább az alsóbb polcokra helyezni. A nyers húsok lehetőleg legalulra kerüljenek, mert ha levet eresztenek, a lé nem tud lecsöpögni a többi élelmiszerre és elkerülhető a keresztszennyeződés. A biztonság kedvéért tegyünk alájuk tálcát!
- A gyümölcsök, zöldségek pedig legjobb helyen a frissentartó dobozokban van.
Összefoglalva a fentieket, ha spórolni szeretnénk a hűtés költségein és javítani annak hatékonyságán, érdemes energiahatékony, modern berendezést választani. Figyelni kell az elhelyezésre is és hogy melyik élelmiszert hova helyezzük.


