A VG is beszámolt arról, hogy lekapcsolhatják Európában a Meta tulajdonában lévő közösségi oldalakat, köztük a Facebookot és az Instagrammot is.

A Meta azonban tagadta az elmúlt napokban a sajtóban megjelent híreszteléseket, miszerint ha nem tárolhatja amerikai szervereken az uniós felhasználók adatait, kivonul Európából – írja az Index.

A sajtóhírek szerint azzal fenyegetőzünk, hogy elhagyjuk Európát az és az Egyesült Államok közti adatátviteli bizonytalanságok miatt. Ez egyszerűen nem igaz

– közölte az óriásvállalat. 

Fotó: CHRISTOPHE SIMON

Közleményük hangsúlyozták, hogy nincs szó arról, hogy kivonulnának a kontinensről, egyszerűen csak kockázatosnak tartja azt a bizonytalanságot, amit a GDPR jelent adattovábbítás terén.

Hozzátették, hogy az utóbbi négy, éves költségvetési beszámolójukban többször felhívták a figyelmet arra, hogy kockázatokat jelent számukra, ha nem tárolhatják az európai uniós felhasználók adatait amerikai szervereken. Legutóbbi beszámolójukban is ennek az aggodalmuknak adtak hangot, emiatt kaptak szárnyra a kivonulásról szóló feltételezések. 

Közleményükben reményüket fejezték ki aziránt, hogy a közeljövőben egy olyan új adatvédelmi szabályozásról tárgyalhatnak, amely a vállalat igényeit jobban szem előtt tartja.

még nem bukott ekkorát, mint most a Facebook

A lehető legrosszabb pillanatban bizonytalanította el befektetőit a Meta. A nagysúlyú részvény közel 25 százalékot zuhant, s így rekordösszeggel, 200 milliárd dollárral csökkent a kapitalizációja.