Az orosz-ukrán válság a globális pénzügyi piacokra is súlyos csapást mérhet – adott hangot aggodalmának kedden Noel Quinn, a HSBC brit nagybank vezérigazgatója. "Nyilvánvalóan fennáll a fertőzés vagy a második körös hatások veszélye, de ez attól is függ, hogy mennyire lesz súlyos a konfliktus és a szankciós politika" - mondta Quinn a Reutersnek.

Fotó: EyePress via AFP

Főként az európai pénzintézetek, különösen az osztrák, olasz és francia bankok a legnagyobb mértékben érintettek Oroszországban a világ bankjai közül a Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) adatai szerint. 

 

Az olasz és francia bankok 2021 harmadik negyedévében 25-25 milliárd dollár értékű követeléssel rendelkeztek Oroszországban, míg az osztrák pénzintézetek követelései 17,5 milliárd dollárt tettek ki.

 

A német bankszektor (BdB) ugyanakkor világos és egyértelmű iránymutatásokat követel az Oroszország elleni szankciók esetén. "A bankok számára kulcsfontosságú, hogy a szankciókat kellően pontosan és egyértelműen fogalmazzák meg, azaz ne hagyjanak nyitva értelmezési kérdéseket" - magyarázta a BdB szóvivője. Amíg a szankciók nem egyértelműek, a bankok a sötétben tapogatóznak – tette hozzá.