Decemberben a piaci várakozásoknál lényegesen nagyobb mértékben nőttek a német gyáripari megrendelések havi szinten. A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken azt közölte, hogy a megrendelések az év utolsó hónapjában a szezonális és naptári kiigazítással 2,8 százalékkal emelkedtek novemberhez képest. Piaci elemzők igen szerény, 0,5 százalékos havi növekedést vártak előzetesen.

A belföldi megrendelések 11,7 százalékkal nőttek novemberhez képest. A külföldi megrendelések 3 százalékkal csökkentek, ezen belül is az euróövezeti megrendelések 4,2, a világ többi részéből történők pedig 2,3 százalékkal estek.

Tavaly decemberben a német gyáripari megrendelések naptári kiigazítással 5,5 százalékkal haladták meg a 2020. decemberit.

A koronavírus-válság által nem érintett utolsó hónappal, 2020 februárjával összevetve az új gyáripari megrendelések 9,8 százalékkal álltak magasabban szezonális és naptári kiigazítással.

Az év egészében a megrendelések 17,8 százalékkal nőttek 2020 azonos időszakával összevetve, és 9,3 százalékkal haladták meg a járvány előtti utolsó év, 2019 szintjét.