Leállt a Bayer glifozáttartalmú növényvédőszerének termelése az Egyesült Államokban, ugyanis a cég egyik beszállítójának technikai problémái adódtak. 

Három hónap múlva állhat helyre a termelés.

Technikai problémákba ütközött a Bayer növényvédőszer- és vetőmaggyártó vállalat által előállított glifozát gyomirtó szer egyik összetevőjének beszállítója. Ezért leállt a széles körben használt gyomirtó termelése – tudósított a Reuters. A gyártási probléma a Bayer saját glifozáttartalmú márkáinak, például a Roundupnak vagy a RangerPronak a házon belüli gyártását is érinti. A Bayer pénteken figyelmeztette a glifozátot használó ipari vásárlókat a szállítási problémára, és

vis maiornak nyilvánította az esetet, ami általában felfüggeszti a beszállító szerződéses kötelezettségeit az általa nem befolyásolható zavarok esetén.

A beszállító „mechanikai meghibásodása” részben a világméretű járvány miatt történt a globális növényvédőszer-piacokon tapasztalható szűkös ellátási helyzet közepette. A beszállító dolgozik a termelés helyreállításán, a Bayer pedig további anyagokat szerez be a helyzet kezelése érdekében – közölte a növényvédőszer gyártó.

A glifozát hatóanyaga áll az Egyesült Államokban tömeges peres eljárások középpontjában, amelyek során

a kertészek azt állítják, hogy a gyomirtószer rákot okozott náluk. A Bayer eddig közel 100 ezer esetben kötött egyezséget több milliárd dolláros kártérítéssel.

A teljes cikk az Agrokép oldalán olvasható.