A világ legnagyobb elektromos akkumulátorgyártási kapacitása jött létre Magyarországon a nagy dél-koreai vállalatok beruházásainak köszönhetően, amelyek az elektromos autóipar európai zászlóshajójává tették Magyarországot – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető a KTS Metalltechnik Kft. fémipari vállalat bátonyterenyei beruházásának bejelentésén kiemelkedőnek nevezte a magyar gazdasági eredmények szempontjából az autóipar megújulásához kapcsolódó fejlesztéseket. Ez nem pusztán a sok ezer új munkahely, a jelentős növekedési pálya és a technológiai színvonal folyamatos emelkedése miatt előnyös, hanem kiugró fejlődési lehetőséget jelent a beszállítói láncokhoz csatlakozni tudó, helyi kkv-k számára is – tette hozzá. Ezt szolgálja 

a hazai tulajdonú KTS Metalltechnik Kft. 450 millió forintos fejlesztése is, amelyhez az állam 245 millió forinttal járul hozzá, így segítve 30 új munkahely létrehozását.

Szijjártó Péter szerint Magyarország az új autóipari korszak egyik globális éllovasává vált, erre példaként hozta fel, hogy Magyarország 2010-ben még csak a 35. helyen állt a világranglistában az akkumulátorok exportját illetően, mára azonban feljött az ötödik helyre.