A cseh állam legfeljebb 250 ezer menekült részére tud komfortos ellátást biztosítani, azon felül már problémák jelentkeznek, a felső határt legkésőbb két-három héten belül elérik – jelentette vasárnap a CTK hírügynökség.

Csehország lakókonténereket kér Brüsszeltől mintegy 50 ezer személy elszállásolására – mondta Vít Rakusan belügyminiszter. Egy-egy konténeres lakóegységben kétezer embert lehet elszállásolni megfelelő komforttal, kielégítő feltételek mellett.  
Az állam lehetőségei kimerültek, lassan abba az állapotba jutunk, hogy már csak egyszerű tetőt tudunk biztosítani a menekültek feje fölé

 - mondta Rakusan a CT24 közszolgálati hírtelevízióban szombaton este.

Fotó: Anadolu Agency via AFP

A miniszter szerint eddig több mint 200 ezer menekült érkezett Csehországba Ukrajnából, döntően nők és gyermekek, akiket megfelelő módon el is tudtak helyezni.

Az eddigi több mint 200 ezer menekültből mintegy 133 ezren már nyilvántartásba is vetették magukat a segélyközpontokban. A menekültek mintegy 30 százaléka Prágában telepedett le, és a cseh főváros ezzel gyakorlatilag megtelt menekültekkel. Hasonló a helyzet Dél-Csehországban és Dél-Morvaországban is. A kormány határozata alapján a menekültek anyagi segélyt is kapnak, igénybe vehetik az orvosi ellátást és engedély nélkül azonnal munkát vállalhatnak.