Kilépett a nemzetközi Felelős Ékszeripari Tanácsból a svájci Cartier – a Richemont Csoport többi márkájával egyetemben -, miután az iparági szervezet nem szakította meg kapcsolatait Oroszországgal, és eddig nem zárta ki tagjai sorából az orosz Alrosát - közölték a csoport vezetői szerdán a genfi Watches and Wonders óraipari vásáron.

Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP

"Nem egyeztethető össze a Richemont értékeivel, hogy egy olyan szervezetben maradjon, amelynek egyes tagjai konfliktusokat és háborúkat támogatnak" - mondta Cyrille Vigneron, a Cartier elnök-vezérigazgatója.

A karkötőiről híres dán Pandora szintén szerdán közölte, hogy hasonló okokból ugyancsak elhagyja az RJC-t.

Az orosz állami tulajdonban álló Alrosa vállalat, amely a világ legnagyobb gyémánttermelője, a múlt héten került fel az Egyesült Királyság szankciós listájára, Washington pedig mind a vállalatot, mind vezérigazgatóját, Szergej Ivanovot büntetőintézkedésekkel sújtja, mivel az amerikai pénzügyminisztérium szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legközelebbi szövetségese.

A Reutersnek küldött szerdai e-mailes nyilatkozatában David A. Bouffard, az RJC elnöke az ügy kapcsán kifejtette, hogy az Alrosa tagsági státuszának vizsgálata – melyet egy független szervezet végez - hamarosan lezárul. Megjegyezte ugyanakkor, a folyamat lassúsága valóban frusztráló lehet.

A Richemont, amely minden tevékenységét, beleértve az e-kereskedelmet is, felfüggesztette Oroszországban, azt is közölte, hogy február 24. óta nem vásárol gyémántokat Moszkvától.