Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) elrendelte pénteken a Facebook közösségi média oroszországi működésének blokkolását, mert szerinte az hátrányosan megkülönbözteti az orosz médiumokat. A hivatal a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson jelentette be az intézkedést. 

Az AFP francia hírügynökség oroszországi tudósítói már érzékelték is, hogy a platform és a hozzá tartozó csevegő-alkalmazás, a Messenger nem működik, csak virtuális magánhálózaton (VPN).

Közben pedig a brit BBC hírtelevízió bejelentette, hogy biztonsági okokból felfüggeszti újságíróinak oroszországi tevékenységét. A brit közszolgálati médiatársaság pénteki bejelentése szerint az intézkedés indoka az az új orosz törvény, amely börtönnel fenyegeti a média munkatársait. 

Az Oroszországban pénteken elfogadott törvény alapján - amellyel a BBC a döntést indokolta - szabadságvesztéssel sújtható az orosz hadsereg műveleteire vonatkozó rémhírek terjesztése. A BBC indoklásában szerepel az is, hogy az Ukrajna ellen folytatott háborúval összefüggésben blokkolták a cég orosz nyelvű hírportálját.