A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX változatlan szinten, 42 905,55 ponton nyitott szerdán.

A nyitást követően emelkedésnek indult az index. 10.20-kor 506,74 pontos plusszal 43 412,29 ponton állt, amit 1,18 százalékos erősödés a keddi záróértékhez képest.

Fotó: Shutterstock
  • Részvénypiacok: Az orosz–ukrán tárgyalások sikerének reményében két napi emelkedő európai tőzsdék enyhén süllyedtek kedden, elsősorban az újabb kínai járványhullám miatt zuhanó nyersanyagárak miatt visszaeső nyersanyagtermelő részvények hatására – írja elemzésében Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Folytatódott az olajárak meredek esése a trágyalások sikerében bízva, amit felerősített, hogy az iráni tárgyalások célegyenesbe fordultak, valamint az újabb kínai lezárások miatt csökkenhet az olajkereslet. Az ukrajnai háború és az Oroszország elleni szankciók miatt soha nem látott mértékben zuhant a német ZEW index, mivel egyre erősebbek az aggodalmak, hogy a német gazdaság recesszióba kerül. Az amerikai tőzsdék háromnapos lejtmenet után pattantak fel a technológiai szektor vezetésével. A hangulatot támogatta, hogy 100 dollár alá zuhantak az olajárak, míg a termelői árindex is elmaradt a várakozásoktól, ami mérsékelte az inflációs aggodalmakat. Múlt pénteken 2,1 százalékkal emelkedett a BUX, 2,4 milliárd forintos forgalom mellett. 4,4 százalékkal pattant fel az OTP, 1,4 százalékkal emelkedett a Mol, 0,56 százalékkal a Richter, míg stagnált a Magyar Telekom.
  • Devizapiacok: A Fed kamatdöntésére és az orosz-ukrán tárgyalások eredményére várva 1,09-1,10 között stabilizálódott az euró a dollárral szemben az elmúlt napokban, míg gyengültek a menedékeszközök, mint a jen, a svájci frank és az arany. Szárnyakat kapott a forint a zlotyval együtt egyrészt az orosz-ukrán tárgyalások hatására, másrészt annak köszönhetően, hogy egyes információk szerint a háborúra való tekintettel mégsem zárják el az uniós forrásokat. A forint így megközelítette a 370-es szintet az euróval szemben, az elmúlt napokban pedig messze felülteljesítő volt.
  • Állampapírpiacok: A magyar állampapírpiac rövid oldalán 3-10bp-al emelkedtek, a hosszú oldalon pedig 13-23bp-tal korrigáltak felfelé a hozamok. A 10 éves magyar referenciahozam 5,89 százalékra emelkedett, ezzel +553bp volt a felára a német és +383bp az amerikai azonos futamidejű kötvényhez viszonyítva. A külföldiek forint állománya a múlthét folyamán 4824 milliárd forintra változott a korábbi 4897 milliárdról. Csökkentek a német és emelkedtek az amerikai hozamok, így tágultak a transzatlanti szpredek.