Hírek

A NATO-tagállamok is Putyin célpontjai lehetnek

Az ukrán elnöki tanácsadó szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök a NATO-tagállamok megtámadásával a globális intézmények gyengeségére mutatna rá.

Oroszország NATO-tagállamokat is meg fog támadni – jelentette ki Szerhij Lescsenko ukrán elnöki tanácsadó a Die Presse című osztrák lapnak adott interjújában.

A pénteken megjelenő interjúból hírügynökségek csütörtökön előzetesen részleteket tettek közzé.
Vlagyimir Putyin orosz elnök NATO-tagállamokat fog megtámadni. Egész egyszerűen azért, hogy rávilágítson a globális intézmények gyengeségére. Lengyelországnak és más környező országoknak résen kell lenniük az Ukrajnában zajló események miatt

– mondta.

Russia Putin UN
Fotó: Sputnik via AFP

Lescsenko szerint Putyin nemcsak el akarja törölni Ukrajnát a térképről, de a világrendet is el akarja pusztítani. Az ukrán elnök tanácsadója egyben hangsúlyozta, hogy valódi biztonsági garanciákért cserébe Ukrajna hajlandó lenne vállalni a semlegességet.

Készek vagyunk bejelenteni a semlegességet, de csak biztonsági garanciák mellett, de nem olyan biztosítékokkal, mint amelyek a budapesti memorandumban szerepelnek. Hajlandók vagyunk a Krím és a háború előtt megszállt területek különleges státuszáról tárgyalni. Azonban nem vagyunk készek azon területek megszállását elfogadni, amelyeket Oroszország a háború folyamán elfoglalt

– tette hozzá. 

Korábban a VG is megírta, hogy gyorsan megvalósulhat Finnország és Svédország felvétele a NATO-ba, ha az országok benyújtják a tagsági kérelmüket. A két skandináv ország a hírek szerint még a nyáron csatlakozhat a NATO-hoz; a svéd kormány legkésőbb május végéig dönt a kérdésről, a helsinki parlament pedig már napirendre is tűzte a csatlakozási kérelem vitáját.

Újabb bizonyíték, hogy Putyin egész Európa ellen indult háborúba

Az orosz külügy jelzésértékű nyilatkozatot adott közzé kedden: azt írták, el akarják kerülni, hogy Moszkvának be kelljen avatkoznia a moldáviai szakadár terület, Transznisztria helyzetének rendezésébe.

 

 

NATO-tagállamok Szerhij Lescsenko Vladimir Putyin
Kapcsolódó cikkek