Gyorsan megvalósulhat Finnország és Svédország felvétele a NATO-ba, ha az országok benyújtják a tagsági kérelmüket; a két országot szívesen látják a katonai szövetségben – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben csütörtökön. A két skandináv ország a hírek szerint még a nyáron csatlakozhat a NATO-hoz; a svéd kormány legkésőbb május végéig dönt a kérdésről, a helsinki parlament pedig már napirendre is tűzte a csatlakozási kérelem vitáját.

Így űzik az oroszok a karjaiba a svédeket és a finneket

Egyre többen tartják jó ötletnek a svédek közül a NATO-csatlakozást; a közhangulat változásában nem kis szerepe lehet az orosz diplomáciának. Az orosz külügy szóvivője szerdán is üzent a skandináv országnak; Marija Zaharova az orosz állami televízióban arról beszélt: a svédek és a finnek is nagyon jó tudják, mi vár rájuk, ha csatlakoznak a katonai szövetséghez.

 

Stoltenberg most arról beszélt: a két ország az észak-atlanti szövetség legközelebbi partnere, hadseregeik színvonala megfelel a NATO legmagasabb elvárásainak. A főtitkár – vélhetően az orosz fenyegetésekre reagálva – hozzátette: biztos abban, hogy a skandináv országok felvételi kérelmének benyújtása és annak hivatalos elfogadása közötti átmeneti időszakra is találnak valamilyen megoldást a katonai szövetség tagjai. A NATO-főtitkár csütörtökön az EP házbizottságaként működő Elnökök Értekezletének tagjaival találkozik, akiktől azt várja, hogy nyilatkozatban álljanak ki Svédország és Finnország NATO-csatlakozásának fontossága mellett. Ez politikailag erős üzenetet hordozna Stoltenberg szerint, aki hangsúlyozta: Helsinki és Stockholm szabad döntése, hogy csatlakozik-e a NATO-hoz. 

Amennyiben így döntenek, Finnországot és a Svédországot a NATO tárt karokkal fogadja.

Oroszország ukrajnai beavatkozásával kapcsolatban a NATO főtitkára azt monda, a „brutális orosz agresszió” megmutatta azon országok, köztük Moldova és Georgia „technikai és politikai támogatásának” fontosságát, amelyek nem tagjai sem a NATO-nak, sem pedig az Európai Uniónak.

Újabb bizonyíték, hogy Putyin egész Európa ellen indult háborúba

Az orosz külügy jelzésértékű nyilatkozatot adott közzé kedden: azt írták, el akarják kerülni, hogy Moszkvának be kelljen avatkoznia a moldáviai szakadár terület, Transznisztria helyzetének rendezésébe.