Enyhe, fél százalék körüli pluszban állnak délelőtt fél 12 magasságában az európai tőzsdeindexek, a BUX némileg felülteljesítve 0,8 százalékkal, 45 000 pont fölé emelkedett délelőtt. A forgalom megközelítette a 8,5 milliárd forintot.

Fotó: BÉT / BÉT

A német részvénypiacon meglehetősen visszafogottan, 0,2 százalékos pluszban indult a kereskedés, nagy elmozdulás pedig azóta sem látható. „A geopolitikai aggodalmak továbbra is nyomasztják a piaci szereplők hangulatát” – mondták a Credit Suisse szakértői.

Az ukrajnai háború mellett valószínűleg a délután megjelenő amerikai munkaerőpiaci jelentésre figyelnek még a befektetők, javuló foglalkoztatási adatokra és a munkanélküliségi ráta új, Covid–19 utáni mélypontjára számítanak” – mondta Thomas Altmann, a QC Partners munkatársa.

Hazai vizekre evezve, az OTP 1,7 százalékkal, 12 345, a Richter 2 százalékkal, 7160, míg a Magyar Telekom fél százalékkal, 406 forintra drágult. A hét első felében jól szereplő Mol részvénykurzusa viszont 1,2 százalékkal, 2900 forint alá bukott.

A kis papírok közül kilőtt a remek gyorsjelentését pénteken közlő Pensum, melynek részvényei 25 százalékkal, 2390 forintra erősödtek. Kereken 10 százalékkal emelkedett a Polyduct-papírok árfolyama is, míg a közel 30 százalékos osztalékemelést bejelentő Kulcs-Soft, illetve a Zwack részvényei is 5 százalék körüli mértékben kerültek feljebb.

A magyar deviza kurzusa érdemben nem változott a bankközi piacon, továbbra is 367,5 forintot adnak az euróért.