Az Európai Bizottság jóváhagyta azt a francia programot csütörtökön – azaz a franciaországi választások előtt 3 nappal -, amelynek keretében a nyugat-európai ország akár 155 milliárd euró összegű likviditási támogatást nyújthat az orosz-ukrán háború gazdasági hatásai által sújtott vállalatoknak.

Margrethe Vestager; Fotó: JOHN THYS / AFP

Ez a nemzeti program az első, amelyet a múlt hónapban elfogadott, az uniós állami támogatási szabályokat ideiglenesen enyhítő válságkezelési keretrendszer alapján hagytak jóvá. 

"Ez a program lehetővé teszi Franciaország számára, hogy enyhítse Putyin agressziójának gazdasági hatásait, és támogassa a jelenlegi válság, valamint a kapcsolódó szankciók miatt károkat szenvedő vállalatokat" - közölte Margrethe Vestager, az Európai Bizottság alelnöke.

Az intézkedést abból a 300 milliárd eurós költségvetésből finanszírozzák, amelyet Franciaország eredetileg három program keretében 2021 márciusában különített el a világjárványra tekintettel a gazdaság támogatására. A kedvezményezettek olyan új hitelekre válnak jogosulttá, melyeket részben állami garanciával fedeznek.

A francia választások előtti utolsó felmérések szerint a két fő esélyes, azaz Emmanuel Macron és Marine Le Pen támogatottsága között egyre szűkül a különbség.