A spanyol kormány szigorítja a hírszerző központ (CNI) bírósági ellenőrzésére vonatkozó jogszabályt, és új törvényt dolgoz ki a minősített adatok védelméről – jelentette be Pedro Sánchez miniszterelnök csütörtökön Madridban a parlament ülésén.

A kormányfő szerint a CNI működésének szabályozását az új technológiai és társadalmi kihívásokhoz kell igazítani.

A készülő reform során figyelembe veszik az ombudsman javaslatait is, hogy az ellenőrzési és biztonsági garanciákat az egyének jogainak figyelembe vételével erősítsék meg. Pedro Sánchez halaszthatatlannak nevezte, hogy a demokratikus és alkotmányos alapelvekhez igazodó új törvény szülessen a minősített adatokról, mivel a szolgálati titokra vonatkozó aktuális rendelkezést még 1968-ban – a Franco-diktatúra idején – fogadták el.

Kijelentette, hogy tovább dolgoznak a biztonság fokozásán, hozzátéve, hogy aktualizálni fogják a nemzetbiztonsági és a kiberbiztonsági stratégiát is.

Mobile,Phone,Personal,Data,And,Cyber,Security,Threat,Concept.,Cellphone
Fotó: Shutterstock

A miniszterelnök felszólalásában hangsúlyozta, hogy a kormány nem ismeri a hírszerző központ operatív döntéseit, és nem volt tudomása a függetlenségi katalán politikusok megfigyeléséről. 

A Citizen Lab kanadai kutatócsoport április közepén hozta nyilvánosságra jelentését, amely szerint több mint hatvan katalán szeparatista politikus telefonján találtak a Pegasus kémszoftverre utaló nyomokat. Két héttel később a spanyol kormány bejelentette, hogy a miniszterelnök valamint a védelmi miniszter hivatali mobiltelefonját is megfigyelték ismeretlenek, adatokat töltöttek le róluk 2021 májusában és júniusában. Később kiderült, hogy Fernando Grande-Marlasaka belügyminiszter után is kémkedtek ugyanezzel a módszerrel.

Uniós biztosokat is célba vehettek egy izraeli kémszoftverrel

A bizottság azt követően szerzett tudomást a célpontokról, miután az Apple novemberben iPhone-tulajdonosok ezreinek küldött üzenetet arról, hogy államilag finanszírozott támadók célpontjai lehetnek.

Ezután Paz Estebán, a CNI vezetője parlamenti bizottsági meghallgatásán arról tájékoztatta a pártok frakcióvezetőit, hogy a hírszerző központ 18 katalán függetlenségi politikust figyelt meg bírósági felhatalmazás alapján. Esteban azt nem fedte fel, hogy a megfigyelés mikor és milyen módszerrel történt. A CNI vezetőjét leváltották. A kormány az ügyben a központi büntetőbírósághoz fordult és átadta az eddig összegyűlt összes információt. A bíróság titkosította a nyomozást.