Gyorsabb, megbízhatóbb diagnózis és szükség esetén hamarabb kezdődő kezelés – ezt tapasztalhatják majd a méhnyakrákszűrésben részt vevő páciensek a Delta Services Kft. – mely a tőzsdén jegyzett Delta Technologies leányvállalata –, a Sightspot Network Kft. és a Debreceni Egyetem új fejlesztésének köszönhetően – jelentették be pénteken a projekt záró sajtótájékoztatóján. A konzorcium a Széchenyi 2020 programban kapott európai uniós támogatás segítségével egy olyan, mélytanulási technológiára épülő képdiagnosztikai rendszert alkotott, amely digitalizálja a hagyományos kenetmintákat (ún. Papanicolaou-kenetek), ezeket feldolgozza, és azonosítja az esetlegesen rákos sejteket. 

A módszer tehát emberi munka igénybevétele nélkül képes detektálni a digitalizált keneteken az elváltozásokat mutató sejteket, ezzel tehermentesítve a szakellátásban részt vevőket.

A konzorciumnak a fejlesztéshez 557 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást ítéltek meg a Széchenyi 2020 program keretében megjelent „K+f versenyképességi és kiválósági együttműködések” című pályázati kiíráson. A projekt Debrecenben valósult meg. A magyar fejlesztés várakozások szerint csökkenti a klinikai szakértők terhelését, gyorsítja a diagnózist és lerövidíti a kezelésig eltelt időt. Mindez összességében az ellátás javulásához vezet.

Nőtt a tulajdonosi koncentráció a Delta Technologiesben

Berki Ferenc szavazati jogot biztosító részvényeinek és szavazati jogának aránya 19,75 százalékról 20,15-ra, illetve Dóczi Tamással mint összehangoltan eljáró személlyel együttesen 24,99 százalékról 25,39-ra nőtt.