Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn úgy nyilatkozott, hogy Lengyelország Oroszországgal szembeni álláspontja fékeveszett és az őrülettel határos, ezért 

aligha lehet megjósolni, hogy mi lesz a helyzet az orosz gáz Jamal-Európa gázvezetéken keresztül történő tranzitjával.

A szóvivő arra reagált, hogy Varsó felmondta az Oroszországot Európával összekötő gázvezetéken történő gáztranzitról szóló lengyel-orosz kormányközi szerződést. Ezt arra hivatkozva tette, hogy Oroszország április 27-én megszakította a lengyelországi gázszállításokat, miután Varsó nem volt hajlandó rubelben fizetni a gázért.

Kremlin spokesman hospitalized due to COVID-19
Dmitrij Peszkov 
Fotó: SEFA KARACAN / AFP

Hogy mi fog történni ezután, azt megjósolni aligha vállalkozik bárki is, mert egyszerűen lehetetlen. Most láthatjuk, hogy a lengyel hatóságok milyen fékeveszett, az őrülettel határos álláspontot képviselnek. Ezért itt aligha lehet bármit is előrejelezni

– mondta Peszkov újságíróknak.

A szóvivő szerint most aligha lehet bármilyen szerződéses viszonyról beszélni, mert Lengyelország már rég nem volt hajlandó fizetni a gázért, miközben közvetve továbbra is kapja az energiahordozót, a másik oldalról drágábban vásárolva, az ismert megkerülő rendszer keretében.

A Kreml szóvivője hozzátette, hogy ami az ügy tranzitoldalát illeti, a Gazprom természetesen kész részletesebb magyarázatot adni, ha szükséges, valamint alternatív útvonalak is vannak a gázszállításra, amelyek egyébként jelenleg nagyon megterheltek.