Csehország és Németország megállapodott arról, hogy a földgázszállítások kiesése esetén kisegítik egymást. Az egyezményt Jozef Síkela cseh ipari és kereskedelmi miniszter, illetve Robert Habeck német ipari és klímavédelmi miniszter írta alá Prágában. Robert Habeck az aláírás után elmondta, hogy hasonló kétoldalú megállapodásokat kellene kötnie az többi tagállamának is.

Az egyezményt Jozef Síkela cseh ipari és kereskedelmi miniszter, illetve Robert Habeck német ipari és klímavédelmi miniszter írta alá Prágában.
 Jozef Síkela cseh ipari és kereskedelmi miniszter és Robert Habeck német ipari és klímavédelmi miniszter Prágában. 
Fotó: Stringer / AFP

Jozef Síkela közölte, hogy a jelenlegi energiaválságban kulcsfontosságú az európai uniós államok egységes fellépése az orosz agresszió ellen és szolidaritása Ukrajnával.
Az európai szolidaritás a kulcs a kilábaláshoz a jelenlegi helyzetből

– mondta Habeck, hozzátéve, hogy Németország politikai hibát követett el, amikor ilyen mértékben Oroszország felé orientálódott.

Berlin most igyekszik új szolgáltatókat találni, az egyik kiutat a cseppfolyósítottföldgáz-terminálok létrehozásában látja 

– tette hozzá. Síkela elmondta, hogy a cseh és a német fél már megegyezett a konkrét lépésekben, intézkedésekben, amelyek válság esetén szükségessé válhatnak. Ezeket azonban egyik sem miniszter sem részletezte. Síkela ugyanakkor elmondta, hogy Csehország állami gáztárolói 75 százalékos töltöttségűek.

Félnek a németek, ha elfogy a gáz, a korábbi pénzügyi válságnál is nehezebb is időszak következhet

Összeomlástól tart a német ipari és kereskedelmi kamarák szövetsége.