Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn rendeletben kiterjesztette az orosz állampolgárság könnyített megszerzésének lehetőségét Ukrajna minden lakójára.

Ukrajna és a csak Oroszország és Szíria által elismert luhanszki és donyecki „népköztársaság” állampolgárai, valamint ezeken a területeken állandó tartózkodási hellyel rendelkező hontalanok, köztük korábbi orosz állampolgárok, illetve azok, akik rendes eljárásban mondtak le orosz állampolgárságukról, élhetnek a könnyített honosítás lehetőségével – áll a hivatalos közlöny honlapján közzétett dokumentumban.

Putyin
Fotó: Mihail Klimentyev / AFP

Az elnöki rendeletben hivatkozott orosz szövetségi törvény szerint 

az orosz állampolgárságot könnyített eljárásban igénylőknek nem szükséges öt év oroszországi lakhatást, nyelvismeretet, illetve állandó jövedelmet igazolniuk.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2019. április 24-én írt alá rendeletet a könnyített honosítás lehetőségének kiterjesztéséről a luhanszki és donyecki régiók lakosai számára. Idén májusban ezt kiterjesztették Zaporizzsja és Herszon megyére is.

A Moszkva-barát donyecki és luhanszki szakadárok által ellenőrzött területeken július 1-jén kezdték meg az orosz útlevelek kiadását. Korábban csak az oroszországi Rosztov megye négy helyszínén lehetett átvenni az ukrán szakadárok területeiről igényelt okmányokat. 

Az orosz védelmi minisztérium hétfői hadijelentése szerint az orosz erők lelőttek két ukrán Szu–25-ös harci repülőgépet és egy MiG–29-es vadászrepülőt Kelet-Ukrajnában. Megsemmisítettek két ukrán katonai hangárt is, ahol az Egyesült Államoktól kapott 155 milliméteres M777-es tarackokat tároltak.