Az idén már több mint egymillió halálos áldozatot követelt a koronavírus-járvány – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Genfben. A WHO vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy minden eszköz rendelkezésre áll a halálesetek megakadályozására. Ugyanakkor a világ lakosságának harmada még mindig nem kapta meg a védőoltások első adagját. A szegényebb országokban élő idős emberek háromnegyedét szintén nem immunizálták.

FRANCE HAUTES ALPES BRIANCON CONTINUOUS CARE SERVICE - SERVICE DE SOINS CONTINUS
Fotó: Thibaut Durand / AFP

 

Gebrejeszusz mindemellett pozitív fejleményekről is beszámolt, így például Afrika egyes országai, amelyekben eddig alacsony volt az átoltottság, kezdenek felzárkózni.

 

A majomhimlő terjedésével kapcsolatban a WHO közölte, hogy időközben 41 ezernél is több esetet tartanak nyilván a világ 96 országában. A legtöbb fertőzöttet az Egyesült Államokból jelentették. A majomhimlő szövődményeibe eddig tizenkét ember halt bele. A fertőzés globális terjedése ötödével csökkent az előző héten, a járványgöbe egy hónapig tartó felfelé ívelését követően.

Vannak arra utaló jelek, hogy a majomhimlő terjedése Európában lassul

 – mondta Gebrejeszusz. Hozzátette, hogy ez a közegészségügyi intézkedéseknek, a viselkedési szokások megváltoztatásának és az oltásoknak köszönhető.