Teheránban egy napra bezárják az iskolákat a légszennyezés veszélyesen magas szintje miatt – jelentette be kedden az iráni állami televízió. A tízmilliós fővárosban az általános iskolák már két napja zárva vannak, de a légszennyezés mértéke most arra kényszerítette a hatóságokat, hogy minden oktatási intézményt bezárjanak holnap. Az iskolahét Iránban szombattól szerdáig tart.

Az oktatás a jelen körülmények között az interneten keresztül, távoktatás keretében folytatódik.

Hasonló intézkedéseket fogadtak el a fővárossal szomszédos Alborz tartományban is. A hatóságok egyben felszólították az időseket, a betegeket és a gyerekeket, hogy tegyenek óvintézkedéseket. Teherán évtizedek óta küzd a légszennyezéssel a sűrű forgalom és az ipari termelés miatt.

Télen a szmog rendszeresen veszélyes értékeket ér el a városban, amely az Elburz lábánál, egy három oldalról hegyekkel és dombokkal körülvett völgyben terül el. A hideg idő beálltával a levegő tartósan megül a völgyben. A teheráni hatóságok júliusban záratták be legutóbb az iskolákat és a kormányzati irodákat egy homokvihar miatt.

Egyre nagyobb tisztaságú uránt dúsít Irán

Irán megkezdte az urán 60 százalékos tisztaságú dúsítását a fordói, föld alatti atomlétesítményében – jelentette kedden a helyi állami média, amely szerint a lépés válasz az ENSZ nukleáris megfigyelőszervének arra a követelésére, hogy Teherán tanúsítson nagyobb együttműködést.