Jelentős mennyiségű kőolajat talált a Mol Vecsés határában, 2100 méter mélyen. A társaság közleménye szerint a vállalat még júliusban kezdett kutatófúrásba a területen, ahol a szükséges tesztek elvégzése után bebizonyosodott, eddig ismeretlen kőolajmezőt sikerült felfedezni. A Mol még 2015-ben nyerte el a kutatási koncessziót a Vecsés körüli területre. A júliusban elkezdett fúrás 31 napig tartott, és 2100 méteres mélységet ért el. Az ilyenkor szükséges kúttesztelések során kiderült, hogy gazdasági hasznosításra alkalmas kőolajat találtak, ezért a kutat november 11-én termelésbe állították.

A kitermelés napi ezer hordó, ez a belföldi előállítás öt százalékát jelenti
Fotó: MOL
A napi ezer hordó a belföldi kitermelés igencsak jelentős, 5 százalékát teszi ki.
Fotó: Mark Kiss

Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője a VG megkeresésére elmondta, az alföldi régióban könnyebb, míg a zalai térségben az urálihoz hasonló nehezebb kőolaj található, de a Mol Százhalombattán mindegyiket fel tudja dolgozni. A Vecsés határában felfedezett nyersanyaggal kapcsolatban előbb 700, majd 800-1000 hordó napi kitermelhetőséget közölt a Mol, ez a hazai kitermelésnek 5, a Molénak pedig a 10 százalékát teszi ki – Magyarországon ugyanis nem csak ők végeznek ilyen tevékenységet. 

Pletser Tamás szerint a Vecsés határában talált olajmező 10-15 évig biztosíthatja a kitermelést.

Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitika üzletágának vezetője lapunknak úgy nyilatkozott, Magyarország napi kőolajszükséglete százötvenezer hordó. Ezen belül húszezer hordónyi részarányt képvisel a belföldi kitermelés – a vecsési kőolajnak jókora a részaránya a hazai ellátásban, ám a százharmincezer hordónyi importszükségletet nem képes kiváltani – mutatott rá.

A Mol közlése szerint a legnagyobb szénhidrogén-termelőnek számítanak Magyarországon: tavaly a hazai termelésből a kőolaj kb. felét (3,5 millió hordó) és a földgáz kb. 90 százalékát a társaság biztosította.

Káposztát vagy olajat találtak ebben a magyar városban? – tippeljünk

Az olajat közvetlenül a százhalombattai Dunai Finomítóba szállítják.