A kínai kormányzat nemrég eltörölte a korábban fennálló zéró Covid-protokollját, aminek hatására kilőtt a koronavírusos megbetegedések száma, de egy váratlan hozadék is megjelent: a citrom- és barackinfláció.

citrom
Fotó: Shutterstock

A kínai lakosság ugyanis kénytelen valamilyen módon védekezni az új erőre kapó fertőzéshullám ellen, amely a kormány drasztikus és váratlan járványügyi protokollbeli lazítása nyomán lett úrrá az országon. A kormányzat nemrég azt is bejelentette, hogy a Kínába látogatók számára a karanténkötelezettséget is eltörli, párhuzamosan a lakosságot érintő enyhítésekkel.

A kereslet megnövekedése természetesen hozta magával az árak emelkedését is: egy pekingi bolt például 1,86 dollárnak megfelelő jüant kért el két darab citromért, ami a szokásos ár nagyjából kétszerese. Egy másik vevő a Weibo közösségi oldalon panaszolta el, hogy neki három citromért kellett 1,72 dollárnyi jüant kiadnia, mások pedig napon belül háromszorosára emelkedett árokról beszélnek.

Volt, ahol odáig fajult a helyzet, hogy citromhiány lépett fel.

A citrom mellett a konzervbarack népszerűsége is elszállt: egy online boltban közel 900 százalékos forgalombeli növekedés volt megfigyelhető egyik hétről a másikra. De nem maradtak le a raliról a tradicionális gyógyszereket gyártó vállalatok sem, a szektor cégeinek árfolyamai éves csúcsaikat döngetik. 

Csak egypár példát kiemelve: a Shijiazhuang Yiling Pharmaceutical gyógyszeripari cég árfolyama 184 százalékos emelkedést produkált éves szinten decemberben, míg egy vetélytársa, a Sanjiu Medical & Pharmaceutical kurzusa 142 százalékot hozott egy év alatt.

Az alternatív gyógymódok iránti megnövekedett kereslet mögött a kínai szakemberek buzdítása is áll, akik szerint a tradicionális gyógymódokat a nyugati, modern gyógyszerekkel együtt alkalmazva nagyon jó eséllyel lehet fellépni a megbetegedés ellen. Amire hatalmas szükség lenne az országban, mert

a kínai Covid-helyzet tragikus: Pekingben se ágy, se oxigén nincs már az intenzív osztályokon, egyes hírek szerint pedig december első húsz napjában akár negyedmilliárd ember lehetett aktívan fertőzött az országban, ami a teljes népesség 18 százaléka.