Az európai és az ázsiai tőzsdék is emelkedtek a további kínai enyhítések hírére, amelyek erősítik a reményeket, hogy talpra állhat a világ második legnagyobb gazdasága. A japán Nikkei egyhetes csúcsra ugrott, a kínai indexek három hét legjobb napját zárták, és háromhetes csúcsra emelkedett az olaj ára is; a Brent 0,6 százalékkal, hordónként 84,44 dollárra drágult, az Egyesült Államokban irányadó WTI hasonló mértékben 80,04 dollárra.

A hivatalos adatok szerint csak egy ember halt meg egy hét alatt. 
Fotó: AFP


A gyors gazdasági kilábaláshoz fűzött reményeket csak az gyengíti, hogy változatlanul nagyon gyorsan terjed a koronavírus. Pontosan azonban nem lehet tudni, hány új fertőzött van, miután a múlt héten leállították a napi adatok közlését. A járványügyi hatóság egyik illetékese kedden bejelentette, hogy havonta egyszer fogják közzétenni a járványadatokat, miután január 8-tól a betegség kezelését a jelenlegi legmagasabb szintű A kategóriáról a kevésbé szigorú B kategóriába sorolják vissza, mivel a vírus már nem annyira fertőző, mint korábban, és fokozatosan közönséges légúti fertőzéssé alakul majd át.
A Reuters összefoglalója szerint a hivatalos statisztikák mindössze egyetlen halálesetről számoltak be a múlt héten, ami kétségeket ébreszt nem csupán külföldön, de a kínaiak körében is azzal kapcsolatban, mennyire őszinte a pekingi kormányzat. A kórházakat ugyanis az ilyenkor szokásosnál ötször-hatszor több beteg árasztja el, a legtöbben idősek. 

Az állami sajtó is beszámol arról, hogy sok helyen betegen is dolgozniuk kell az orvosoknak és a nővéreknek, és vidéken megkérték a nyugdíjas egészségügyi dolgozókat, hogy térjenek vissza a munkába. 

Jó néhány városban már hiány van lázcsillapítóból. Külföldi szakértők becslése szerint napi egymillió ember fertőződhet meg az 1,4 milliárd lakosú országban, és jövőre legalább egymillió ember halhat meg a koronavírustól.

China to scrap quarantine for travelers
Január 8-tól nem kell karanténba vonulni a beutazóknak. 
Fotó: AFP


Peking ennek ellenére elkötelezettnek tűnik az összes maradék korlátozás feloldására. Hétfőn bejelentették, hogy január 8-ától nem kell karanténba vonulniuk a beutazóknak, és a hír hatására egy órán belül tízszeresére ugrott a kereslet a szállások iránt a népszerű határon túli turistaközpontokban. A Ctrip utazásszervező portál adatai szerint Makaó, Hongkong, Japán, Thaiföld és Dél-Korea szerepel az első helyeken a célállomások között. Kisida Fumio japán kormányfő azonban figyelmeztetett, hogy negatív tesztet kell felmutatniuk a Kínai Népköztársaságból érkezőknek, mielőtt beléphetnek a szigetországba. A tokiói kormány korlátozni fogja azt is, hogy mennyivel növelhetik a Kínába tartó légi járatok számát. 

Kedden 254 százalékkal megugrott hétfőhöz képest a repülőjegyrendelés is külföldre – derült ki a Trip.com adataiból.

Az utazási irodák azonban figyelmeztettek, hogy még hónapoknak kell eltelnie, mire a külföldre utazó kínai turisták száma visszatér a járvány előtti szintre, mivel sokan – elsősorban az idősek – még mindig félnek a fertőzéstől, és a járvány hatására sokan óvatosak még a költekezéssel. Viszont például Hongkongban hozzájuthatnak a nyugati mRNS-vakcinához, amely sokkal hatásosabb a kínai oltásoknál, de Peking egyelőre csak az országban élő külföldiek számára engedélyezte.

Elsősorban az idősek félnek a fertőzéstől. 
Fotó: AFP

A zéró tolerancia politikájának feloldása előtt a járvány terjedésére bevezetett korlátozó intézkedések elsősorban a kisvállalatokat és a magánvállalkozókat érintették negatívan a vendéglátóipari és a turisztikai szektorban, és nekik további pénzügyi segítséget ígért a kormányzat. A cél elsősorban a hazai fogyasztás és befektetések felpörgetése, miután a kiskereskedelmi forgalom 5,9 százalékkal zuhant novemberben.

Nyomja a pénzt a rendszerbe a kínai jegybank

A kínai központi bank 208 milliárd jüant bocsátott a bankok rendelkezésére kedden fordított repoműveletek keretében a hétfői 216 milliárd jüan után. (Egy jüan 54 forint.) A cél megfelelő szintű likviditás fenntartása az év végéig a bankrendszerben. A központi bank a múlt héten összesen 704 milliárd jüant pumpált a pénzügyi rendszerbe, ez volt a legmagasabb összeg október óta. A pénzpiaci likviditást növelő fordított repoügylet lényege, hogy a jegybank állampapírokat vásárol a kereskedelmi bankoktól rögzített visszavásárlási időponttal és árfolyammal.