A koronavírus-járvány kezelésében néhány hete végrehajtott kínai fordulat és a lazítás következtében kiugróan szaporodó megbetegedések közepette óriási rali indult az ázsiai ország legnagyobb temetkezési vállalatának részvényeinél.

Fotó: Peter Parks / AFP

A Fu Shou Yuan International Group papírjai múlt pénteken bő 9 százalékos erősödéssel éves csúcsra, 7,04 hongkongi dollárra drágultak a hongkongi börzén, ezzel idén már 15 százalékos pluszban jár az árfolyam.

Pedig a temetőüzemeltetéssel és temetkezési szolgáltatásokkal foglalkozó társaság idei tőzsdei teljesítménye – a legtöbb kínai részvényhez hasonlóan – meglehetősen gyenge volt, részben éppen a Covid megfékezésére irányuló, nemzetközi mércével is igen szigorú szabályozások miatt.

A cég tőzsdei kapitalizációja október végéig 40 százalékkal zsugorodott, november elején azonban begyújtotta a rakétákat, és az elmúlt közel két hónapban több mint 80 százalékot menetelt a kurzus a kínai szabályozás lazításával párhuzamosan.

Az óriási méretű és népességű ázsiai országban 2020 óta rendkívül szigorú pandémiás korlátozások voltak érvényben, amelyek nemcsak a helyi gazdaságot viselték meg, hanem a lakosság körében is egyre hevesebb ellenérzéseket váltottak ki. Ezeket is szem előtt tartva a kínai vezetés december elején hirtelen politikai fordulatot hajtott végre, és lényegében az összes jelentősebb járványügyi korlátozást felszámolta.

Ez szinte azonnal a megbetegedések felfutásához vezetett, miközben a kórházak megteltek – főként idős – betegekkel, az egészségügyi intézmények mellett pedig a temetkezési cégekre is nagy nyomás került.

A hivatalos Covid-halálozási adatok továbbra is alacsonyak, ugyanis az egészségügyi hatóság újradefiniálta a pandémiához köthető haláleseteket is, és – a legtöbb ország gyakorlatával szemben – csak azokat veszik figyelembe a hivatalos statisztikákban, akik tüdőgyulladásban vagy légzési elégtelenségben hunytakat el. A Nemzeti Egészségügyi Bizottság a hét elejétől pedig már friss napi esetszámokat sem közöl, a fertőzés terjedése miatt a hitelességük ugyanis erősen megkérdőjeleződött.

 

Szakértői becslések szerint mostanra a teljes lakosság közel ötöde, vagyis mintegy negyedmilliárd ember lehet fertőzött Kínában, és csak jövőre egymillióan halhatnak bele a betegségbe. A befektetőket mindez a temetkezési vállalat piaca felé tereli, amely egyébként 2013-ban – részben amerikai magántőke-befektetők támogatásával – jelent meg a hongkongi börzén. Piaci értéke az elmúlt hetek ralijának köszönhetően elérte a kétmilliárd dollárt.

A hongkongi Hang Seng index 16 százalékot, a sanghaji börze vezető mutatója pedig 15 százalékot veszített idén.