A pekingi kórházakat valósággal elárasztják az idős Covid-betegek – a Financial Times (FT) beszámolója szerint. Történik mindez hetekkel azután, hogy Kína felhagyott a koronavírus megfékezésére három évig szigorúan betart(at)ott intézkedésekkel. 

CHINA-SHANGHAI-DESIGNATED HOSPITAL (CN)
Fotó: Xinhua via AFP

A sürgősségi osztályokon elfogytak az ágyak, a betegek órákig várakoznak a mentőautókra, és sok orvos túlságosan beteg a Covidtól ahhoz, hogy dolgozni tudjon. Egyes intézmények annyira túlterheltek, hogy kifogytak az oxigénből is.
„Nincsenek ágyaink, nincs oxigénünk, és egy szoba tele van betegekkel, akiknek nem tudni, mennyi ideig kell várakozniuk” – mondta egy egészségügyi dolgozó a pekingi Chaoyang kórház sürgősségi osztályán, ahol már rég tele vannak a folyosón és a váróteremben elhelyezett extra ágyak.

Sokan gondolták úgy, hogy a pekingi egészségügyi rendszer az egyik legjobban felkészült az országban a Covid-hullámok kezelésére. De a kormány döntése, miszerint hirtelen felhagy a drákói zéró-Covid-politikával, amely tömeges teszteléssel és karanténnal közel három éven át visszatartotta a betegséget, minden idők legsúlyosabb Covid-járványát idézte elő. A sürgősségi osztály zsúfolásig megtelt koronás betegekkel, a betegfelvétel és az ellátás a szokásosnál jóval tovább tart – nyilatkozta a Financial Timesnak egy orvos, aki maga is súlyosan köhögött, miközben beszélt a tudósítóval.  
„Orvosaink vannak, de ágyaink nincsenek” – mondta egy nővér a kórház egyik kórtermében. Egy orvos egy másik, idős Covid-páciensekkel teli kórteremben azt mondta, a szomszédos sürgősségi megfigyelőszobát rögtönzött hullaházzá alakították át, ahol az FT riporterei hat holttestet számoltak össze.