Oroszország kész a tartós békére, de a „különleges hadművelet” céljainak megvalósítása előtt nem lát esélyt a tárgyalásokra – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak. Azt nem fejtette ki, hogy milyen célokat kell még elérnie Oroszországnak a „különleges hadműveletben”.

MOSCOW, RUSSIA - MAY 09: Kremlin's spokesman Dmitriy Peskov attends an event during 77th anniversary of the Victory Day in Red Square in Moscow, Russia on May 09, 2022. The Victory parade take place on the Red Square on 09 May to commemorate the victory of the Soviet Union's Red Army over Nazi-Germany in WWII. Sefa Karacan / Anadolu Agency
Fotó: Szefa Karacan / AFP

Peszkov Antony Blinken amerikai külügyminiszternek a The Wall Street Journal fórumán tett kijelentését kommentálta, amely szerint az ukrajnai konfliktusnak „igazságos és tartós békével” kell véget érnie.

Abban egyet tudunk érteni, hogy a történések végeredménye igazságos és tartós béke kell hogy legyen. De ami a tárgyalások kilátásait illeti, jelenleg nem látjuk őket

– mondta Peszkov.

Tartós áramszünetre készül Kárpátalja

Az ukrán energiatermelést célzó orosz támadások hatása a frontvonalaktól távol is érezhető. Ezért is számítanak a hasonló, polgári célpontok elleni akciók háborús bűncselekménynek.

Arra a kérdésre, hogy mi lehet az előfeltétele egy ilyen tárgyalásnak, az államfő szóvivője azt mondta, hogy „egy különleges hadművelet céljait kell elérni”.

Az Oroszországi Föderációnak el kell érnie céljait és azokat el is fogja érni 

– hangoztatta a szóvivő.

Peszkov provokációnak minősítette azokat az információkat, amelyek szerint a mozgósítás újabb hulláma várható, és hangsúlyozta, hogy ebben az ügyben nem máshonnan, hanem csakis hivatalos forrásból  kell tájékozódni.