Petr Fiala cseh kormányfő hivatalosan is gratulált Petr Pavelnek, a cseh államfőválasztás győztesének – írja az Újszo.com.

PRAGUE, CZECH REPUBLIC - JANUARY 28: Presidential candidate Petr Pavel arrive at the headquarter after the polling stations of second round of the Czech presidential elections closed, in Prague, Czech Republic on January 28, 2023.
Fotó:  Lukas Kabon / AFP

A voksok 88 százalékos feldolgozottságánál Pavel 57 százaléknál tart, ellenfele, Andrej Babis 43 százaléknál.

Abszolút számokban kifejezve Pavel eddig 2,7 millió voksot kapott, ellenfele pedig 2,02 milliót – a részvételi arány átlépte a 70 százalékot, azaz magasabb, mint az első fordulóban.

Petr Pavel lesz tehát az utódja Milos Zemannak, akinek második mandátuma március elején lejár, és harmadik ciklusra nincs törvényi lehetőség. A választási helyiségek reggel nyolckor nyíltak, és délután kettőig voltak nyitva – hívta fel a figyelmet a Euronews.

Az előzetes közvélemény-kutatások is ezt az eredményt jósolták – Babis felesége pedig már várta az elnökválasztási kampány végét, mert a korrupciós ügyben felmentett politikus halálos fenyegetéseket is kapott.

Az MTI portréja szerint az új államfő katonai karriere a szocialista Csehszlovákiában kezdődött és az 1989-es rendszerváltás után is töretlenül folytatódott. 1985-ben belépett a kommunista pártba, de az 1989-es rendszerváltás után azonnal kilépett, más pártba pedig már nem lépett be. Kommunista párti tagságát Pavel hibának minősítette, amiért többször is nyilvánosan bocsánatot kért. A vonatkozó dokumentumokat feltette a honlapjára is.

Petr Pavel 1961. november 1-én született a nyugat-csehországi Planá kisvárosban. Miután szülei 1972-ben elváltak, Petr az apjával élt, aki hivatásos katona volt. Fia szintén a katonai pályát választotta. Petr Pavel 1975-ben beiratkozott a Jan Zsizska katonai középiskolába, ahol 1979-ben érettségizett. A vyskovi katonai főiskola befejezését követően 1983-ban Prostejovba, egy felderítő egységhez került. 1988 és 1991 között elvégezte a cseh vezérkar hírszerzői osztályának hároméves postgraduális tanfolyamát, ahonnan a hadsereg hírszerzéséhez került, 1997 és 1999 között a különleges erők parancsnoka volt Prostejovban. 1992 és 1993-ban a cseh hadsereg képviselőjeként az UNPROFOR keretében a volt Jugoszláviában teljesített szolgálatot.

Petr Pavel 1993 januárjában mintegy 30 önkéntes élén megmentette 53 francia katona életét, amiért még abban az évben megkapta a francia Háborús Kereszt kitüntetést, 1995-ben pedig Václav Havel cseh elnöktől átvehette a Hősiességért elnevezésű kitüntetést.

Néhány éves katona diplomáciai, illetve NATO-beli munka után Petr Pavel 2012 és 2015 között a cseh hadsereg vezérkari főnöke lett, míg 2015 és 2018 között Brüsszelben a NATO Katonai Bizottságának elnöki tisztségét töltötte be.  Hadseregtábornoki rangban, ami a cseh hadseregben a legmagasabb rangfokozat, szerelt le és vonult nyugdíjba 2018-ban. Államfői ambícióit 2022 szeptemberében jelentette be, s jelöltségének támogatására több mint 81 ezer állampolgári aláírást szerzett. Petr Pavelt, két másik jelölttel együtt, a kormánykoalíció részét képező Együtt (Spolu) jobbközép pártszövetség is támogatta.