Ukrajna kedden tiltakozott Magyarország nagyköveténél Orbán Viktor miniszterelnök „becsmérlő” megjegyzései miatt, és felszólította Budapestet, hogy hagyjon fel az ukránellenes retorikával – közölte a Reuters hírügynökség.

Az ukrán külügyminisztérium azt követően hívta be a magyar nagykövetet, hogy a tárca szóvivője a múlt héten azt állította, Orbán azt mondta újságíróknak, hogy Ukrajna senki földje, és Afganisztánhoz hasonlította.

Íjgyárto István nagykövetet „erőteljes tiltakozásul Orbán Viktor miniszterelnök közelmúltbeli becsmérlő kijelentései miatt” hívatta be a tárca.

„A magyar diplomatának hangsúlyozták, hogy a magyar vezetés részéről régóta hallható ukránellenes retorika abszolút elfogadhatatlan és súlyos károkat okoz az ukrán–magyar kapcsolatokban” – közölte a külügyminisztérium.

A tárca hozzátette: a magyar felet felszólították, hogy állítsa le ezt a negatív tendenciát, hogy elkerülje a jóvátehetetlen következményeket a két ország kapcsolatában.

Mint ismert, hazánk évek óta tiltakozik az ukrán nyelvtörvény miatt, ami szerzett jogoktól fosztotta meg a kárpátaljai magyar kisebbséget. A külhoni magyarok pedig évek óta súlyos atrocitásoknak vannak kitéve, amelyek gyakran tettlegességig is fajultak. A magyar kormány éppen az Ukrajnában élő magyarok érdekét szem előtt tartva mondja azt, hogy semmi esetre sem kíván beavatkozni az orosz–ukrán háborúba azzal, hogy fegyvert szállít, vagy katonai eszközök szállítását enged át az országon, mivel álláspontja szerint ezek célpontokká válhatnak.