Hiába nőtt mintegy 15 százalékkal a mezőgazdaság kibocsátása az elmúlt év során folyó árakon, ez leginkább az agrárium gyenge teljesítménye miatti áremelkedés eredménye, ugyanis a termésmennyiség szinte minden ágazatban drasztikusan visszaesett.

A termelési volumen ugyanis összességében 20 százalékot zuhant, hiszen a legnagyobb – a kibocsátás 57 százalékát – növénytermelés volumene majdnem 30, a 37 százalékot adó állattenyésztésé pedig 6,1 százalékkal maradt el 2022-ben az egy évvel korábbitól, egyedül a mezőgazdasági szolgáltatások (6 százalék) volumene nőtt, 1 százalékkal – írja a Növekedés.hu.

Brutális volt a zuhanás a takarmánykukorica esetén (közel 60 százalék), de búzából is ötödével kevesebbet sikerült tavaly betakarítani, mint tavalyelőtt. Mindennek tükrében az sem meglepő, hogy a mezőgazdasági árak 42 százalékkal nőttek a KSH adatai szerint.

A visszaesés egyik oka a mezőgazdasági inputok drágulása, ami miatt azokból 5,7 százalékkal kevesebbet használtak a gazdák, ám ez az érték a műtrágya esetében még jelentősebb, 15 százalékos. Ezt tetézte, hogy a tavalyi aszály Magyarországon a 21. század eddigi legnagyobb mezőgazdasági kártételeit okozta.