2023. március 31-én lép hatályba az az uniós szabályozás, amely tiltani fogja, hogy nullás díjszabás mellett kínálják az alkalmazásaikat a mobilszolgáltatók. Ez azt jelenti, hogy az Instagram, a Facebook, a Messenger és még sok más alkalmazás fizetős lesz a tavasztól – írta meg az Origo.

Man,Chatting,With,Friends,On,Mobile,Phone. Man chatting with friends on mobile phone.
Fotó: Kaspars Grinvalds

Egyes mobilos díjcsomagokban a szolgáltatók megkülönböztethetnek egyes alkalmazásokat, amelyek nem fogyasztják az előfizetéshez tartozó adatkeretet. Ezeket az alkalmazásokat tehát akkor is ingyenesen lehetett használni, ha az adatkeret már kimerült az adott hónapban. Az évek óta fel akart lépni az ilyen nullás díjszabás ellen.

Az uniós szakhatóság, a BEREC még tavaly júniusban adott ki egy iránymutatást, amely tiltja a zéró rate konstrukciót a szolgáltatóknál. A gyakorlat megfelel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság álláspontjának.

Leáldozott az sms-ek kora

Négy évvel ezelőtt még több mint egymilliárd darab sms-t írtunk meg és küldtünk el a mobilunkkal, de 2021-re 30 százalékos visszaesés történt: tavaly már csak 714 millió sms-t küldtek ki a lakossági előfizetők.

A Magyar Telekom részletezi, hogy pontosan mely alkalmazásoknál szűnik meg ez a lehetőség, és hogy a felhasználók milyen adatmennyiségekkel számolhatnak egyes applikációknál.

Eszerint

  • a Messengerben 100 üzenet elküldésénél még nem veszünk észre semmit, mert csak 2 kilobyte-nyi adatról van szó,
  • a Facebook hírfolyam egyperces böngészése már 2 megabyte-ot igényel,
  • egy perc instagramozás 20 megabyte-ot is is kitesz,
  • a Spotify használatának már borsosabb az ára: egypercnyi zene meghallgatása átlagosan 5,6 megabyte-ot emészt fel

– írták.