Az uniós kritikák ellenére a hazai eljárásokban kifejezetten magas a külföldi nyertesek aránya, ugyanakkor nem igaz, hogy nálunk kirívóan magas az egyajánlatos közbeszerzések aránya más uniós országokhoz képest. Sőt, az sem igaz, hogy átláthatatlan lenne a magyar közbeszerzési rendszer, hiszen 100 százalékos annak az átláthatósága az Európai Bizottság saját felmérése szerint – mondta a Növekedés.hu-nak adott interjúban Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

Mintegy 4200 milliárd forint értékű közbeszerzést írtak ki 2021-ben, ezt a csúcsot 2022-ben is sikerült megdönteni egy 4590 milliárdos összeggel

 – mondta. 

Ez 7894 közbeszerzési kiírást jelentett, ami néhány 100 darabos emelkedés a megelőző évhez képest.

– mondta. 

Miután a hazai szabályozás kiemelten fontosnak tartja a szektor részvételét a közbeszerzésekben, így igen jelentős az arányuk.

A tavalyi adatok szerint a kiírások 84,3 százalékát kkv-k nyerték, összegét tekintve pedig valamivel több mint a felét. 

Arra a kérdésre, hogy mekkora volt a külföldi vállalatok aránya a tavalyi közbeszerzésekben, nem tudott pontos számot mondani, mert nagyon sok cég úgy működik és szerződik, hogy létrehoz egy magyar székhelyű leányvállalatot, és azzal pályázik, így már belföldinek minősül.