Országosan utoljára 1915-ben volt annyira csapadékos a január, mint az idei, Budapesten pedig csak 1886-ban esett több csapadék a mostaninál az év első hónapjában – írta szerdán közösségi oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az OMSZ közleménye szerint az utóbbi időben sok mediterrán ciklon keresztezte, illetve érintette az ország egy részét, a „ciklondömping" eredményeként országos viszonylatban bőven – egyes helyeken háromszor – több csapadék hullott, mint egy átlagos januári hónapban. Egy átlagos januárban 33 milliméter csapadék esik.

Országos átlagban – január 23-ig – az ideinél több csapadék csak egyszer hullott. Nem mostanában: 1915-ben.

A közlemény kitért arra is, hogy Budapesten legutóbb 1886 januárjában esett a mostaninál pár tizedmilliméterrel több csapadék, akkor 115,6 millimétert mértek, 100 milliméter feletti összeget is 1905-ben mértek utoljára. Egy évvel korábban, 2022 januárjában a fővárosban 2,9 milliméter csapadék esett.

Az aszály után a belvíz okoz gondot

A múlt évi rekordméretű aszály után az idén könnyen lehet, hogy a belvíz okoz majd fejfájást a szántóföldi növénytermesztőknek. A Magosz és az agrárkamara szerint a szélsőséges időjárás hatásait csak megfelelő mezőgazdasági vízgazdálkodás kialakításával lehet kivédeni.