Németországban kismértékben csökkent a munkanélküliek száma januárban, de a munkanélküliségi ráta a decemberi szinten maradt – közölte a német szövetségi munkaügyi hivatal, a Bundesagentur für Arbeit (BA) kedden.

németország, munkanélküliség, munkakeresés, unemployement
Young woman working from home A young blond woman sits comfortably while doing a freelance job from her living room and drinking coffee.
Fotó: Getty Images

A munkanélküliek száma 22 ezerrel, 4 millió 498 ezerre süllyedt, a munkanélküliségi ráta ugyanakkor nem változott decemberhez képest, 5,5 százalék maradt. Az elemzők véleményének átlagában az szerepelt, hogy a munkanélküliek száma 5 ezerrel nő, a ráta marad 5,5 százalékon.

Tavaly augusztus óta rendre 5,5 százalék a munkanélküliség, kivéve novembert, amikor 5,6 százalékra emelkedett. Elemzők szerint a gyakorlatilag stagnáló munkanélküliség azt jelzi, hogy a német munkaerőpiac az energiaválság és a magas infláció ellenére is ellenálló maradt.

Továbbra is magas a munkaerő iránti kereslet: a nyilvántartott betöltetlen álláshelyek száma 2 ezerrel, 764 ezerre nőtt.

Németországban januárban a legmagasabb munkanélküliség Brémában (10,3 százalék) és Berlinben (8,8 százalék) volt, a legalacsonyabb pedig Bajorországban (3,2 százalék) és Baden-Württembergben (3,7 százalék).

Egyre kevesebbet vásárolnak a németek

Decemberben 5,3 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom az előző havihoz képest, és 6,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva.