A várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal 3 százalékra emelte az irányadó kamatlábat az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki kamatdöntő ülésén – jelentette be a bank.

ECB Says Rates Likely to Rise Above Market Expectations
Icy conditions outside the European Central Bank (ECB) headquarters in Frankfurt, Germany, on Thursday, Dec. 15, 2022. ECB Governing Council member Madis Muller said interest rates will likely rise above levels anticipated by markets as the economic slowdown isn't enough to curb inflation as needed. Photographer: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

Az eurózóna központi bankja azt is közölte, hogy az övezetben érzékelhető inflációs nyomás miatt a következő, márciusi monetáris politikai ülésén további 50 bázisponttal, 3,5 százalékra emeli az alapkamatot, s ezután értékelik majd a továbbiakat.

A döntések kihirdetése nyomán az euró kismértékben erősödött, az euró-dollár kereszt 1,1-re nőtt, később azonban visszacsúszott 1,097-re.

A közlemény arra is kitért, hogy az EKB jövőbeni irányadó kamatdöntései továbbra is adatfüggők lesznek, és ülésenként mérlegelik majd a helyzetet.

Döntöttek továbbá az eurórendszer eszközvásárlási programjához (APP) tartozó értékpapír-állomány csökkentésének módozatairól is.

Az APP-portfólió március elejétől június végéig havonta átlagosan 15 milliárd euróval csökken, a portfóliócsökkentés ezt követő ütemét pedig később határozzák meg.

A részleges újrabefektetések ezután is nagyjából a jelenlegi gyakorlatot követik, azonban a párizsi megállapodás céljaival összhangban erőteljesebben jutalmazzák majd a jobb klímavédelmi teljesítményt nyújtó kibocsátókat.

Az EKB amellett továbbra is rugalmasan alkalmazza a PEPP-portfólióban esedékessé váló visszaváltások újrabefektetését, hogy ellensúlyozza a világjárványhoz kapcsolódó, a monetáris politikai transzmissziós mechanizmust érintő kockázatokat.

A bank készen áll, hogy mandátumán belül minden eszközét ahhoz igazítsa, hogy az középtávon visszatérjen a 2 százalékos célhoz.

Az EKB tehát követte az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Fed szerdai és a brit Bank of England csütörtöki lépését, vagyis harmadik meghatározó központi bankként szintén emelte alapkamatát. A Fed 25 bázisponttal a 4,5–4,75 közötti sávba, a londoni jegybank pedig 50 bázisponttal, 4 százalékra emelt.

Az euró erősödésével általában szintén együtt izmosodó forint egész nap jó formában volt, az EKB döntéséig az euró-forint a reggeli 390-ről 387 környékéig csökkent, a kihirdetés után pedig 385,64-ig esett, ami nagyjából féléves mélypontot, azaz a forint szempontjából csúcsot jelent.

Ugrottak a vezető európai tőzsdeindexek is. A DAX és a madridi  IBEX 35 közel 2 százalékkal, míg a francia CAC 40 1,2 százalékkal, Milánó pedig 1,5 százalékkal lőtt ki. 

European Central Bank Governing Council meeting in Frankfurt am Main
epa10444309 European Central Bank (ECB) President Christine Lagarde addresses a press conference following the meeting of the ECB Governing Council in Frankfurt am Main, Germany, 02 February 2023.  EPA/FRIEDEMANN VOGEL
Fotó: Friedmann Vogel

A növekedési kilátások és az inflációs kockázatok kiegyensúlyozottabbá váltak, mint korábban

– kommentálta a döntést Christine Lagarde EKB-elnök az Európai Központi Bank kormányzótanácsának ülését követő tájékoztatón.

Hozzátette, a bérnövekedés ugyan az utóbbi időben felgyorsult, de még mindig összhangban maradt a decemberben közzétett szakértői előrejelzések feltételezéseivel.

Lagarde szerint bár az eurózóna gazdasági aktivitása gyengült, a kínálati korlátok enyhülnek, és a gazdaság a vártnál rugalmasabbnak bizonyult. Rövid távon recessziós tendenciák merülhetnek fel, ám a gazdasági aktivitás a következő negyedévekben előreláthatóan helyreáll.

A tanácstagok véleménye szerint az infláció csökkenése várható, elsősorban a lefelé tartó energiaárak miatt

– emelte még ki az elnök.