Elhízás és túlsúly tekintetében Európában benne vagyunk az első háromban, míg világszerte az első tízben. Sok hír terjed arról, hogy cukorbetegek számára javasolt gyógyszerekkel fogynak celebek. Pedig a gyógyszer önmagában nem hatásos, csak kiegészítő szerepet játszik az életmódváltásban – mondta el a Növekedés.hu-nak Bedros J. Róbert obezitológiai tanszékvezető, címzetes egyetemi tanár, a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság alapító elnöke, a Dél-budai Centrumkórház – Szent Imre Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

„Nyugodtan kijelenthetjük, hogy hazánkban a túlsúly és az elhízás népbetegség. 

Felnőttkorban az együttes előfordulásuk meghaladja a 60 százalékot, azaz hazánkban a normál súllyal élők vannak kisebbségben” – mondta el a szakember. Hozzátette, hogy az elhízás a felnőttek több mint 20 százalékát érinti. Különböző statisztikák vannak az elhízásról és a túlsúlyról, de az kijelenhető, hogy módszertantól függetlenül Európában benne vagyunk az első háromban, míg világszerte az első tízben. 

Bedros J. Róbert azt is mondta, hogy a közhiedelemmel ellentétben az elhízások többségében nincs hormonális eltérés. Sokan reménykednek abban, hogy az elhízás valamilyen betegséghez köthető, ezért valamilyen gyógyszertől kvázi magától elmúlik a túlsúly. Sokan nincsenek tisztában azzal sem, hogy az elhízás betegség, így betegségtudat sem jelentkezik.
„A testtömegindexét mindenki ki tudja számolni: a testsúlyt el kell osztani a méterben mért magasság négyzetével, és 30-tól nevezünk orvosi értelemben valakit elhízottnak. Aki ilyen eredményt kap, annak érdemes beutalót kérni és felkeresni akár a Dél-budai Centrumkórház – Szent Imre Egyetemi Oktatókórház szakrendelését.” 

A főigazgató elmondta, hogy 

a saját kutatásaik szerint a koronavírus-járvány alatt a bezártság, a home office, a beszűkült mozgáslehetőségek és a több kalóriafogyasztás miatt a lakosság sok pluszkilót szedett fel magára. 

„Ezért is neveztem el ezt a jelenséget Covid-típusú elhízásnak. Még mindig túlnyomó többségben azok vannak, akik nem voltak képesek a pluszkilókat leadni” – fejtette ki.