A kolumbiai kormány vasárnap felfüggesztette a tűzszünetet az ország legnagyobb fegyveres bűnszervezetének számító Clan del Golfóval, miután a banda Bogotá állítása szerint rendőrökre támadt és sztrájkot szervezett egy bányában.

Mostantól nem él a tűzszünet a Clan del Golfóval

 – jelentette be Twitter-üzenetében Gustavo Pedro kolumbiai elnök, és hangsúlyozta: újrakezdik a banda elleni katonai műveleteket. A hatóságok szerint a klán szervezte a sztrájkot az északnyugat-kolumbiai Antioquia megyében található Bajo Cauca bányájánál, ahol az illegális aranykitermelés ellen tiltakozó bányászok autókat gyújtottak fel és úttorlaszokat emeltek. A megye kormányzója, Aníbal Gaviria szerint a közlekedés akadályozása miatt az élelmiszer- és üzemanyag-szállítmányok is akadoznak.

Vasárnapi sajtótájékoztatóján Iván Velásquez védelmi miniszter leszögezte: a kormány biztos benne, hogy a klán áll az erőszakos tiltakozások mögött, és tagjai fegyveres támadásokat követtek el a hatóságok ellen. Az eredetileg hat hónapra szóló tűzszüneti megállapodást az év elején kötötték meg az Autodefensas Gaitanistas de Colombia (Kolumbiai Gaitanista Önvédelmi Erők) néven is ismert szervezettel abban a reményben, hogy hozzájárul a kormány és a különböző fegyveres szervezetek közötti konfliktus lezárásához, amelyben már legalább 450 ezren haltak meg.