Az olasz pénzügyminisztérium kedden hozza nyilvánosságra új előrejelzését, amelyben a Reuters magas rangú forrásokból származó értesülése szerint emelik az idei növekedési kilátásokat. A becslés szerint a novemberben jelzett 0,6 helyett egy százalékkal bővül az idén. A jövő évi kilátásokat azonban kedvezőtlenül befolyásolja, hogy az Európai Központi Bank (EKB) emeli a kamatlábakat az megfékezése érdekében. A gazdaság 2024-ben ezért a korábban várt 1,9 helyett csak 1,4 százalékkal nő.

Giancarlo Giorgetti, Minister for Finance arrives to attend in a meeting of Eurogroup Finance Ministers, at the European Council in Brussels, Belgium on Nov. 7, 2022.
A pénzügyminiszter már korábban is bírálta az EKB kamatemelési politikáját.
Fotó: AFP


Giancarlo Giorgetti pénzügyminiszter már korábban is bírálta az EKB-t , hangsúlyozva, hogy a magas kamatlábak veszélyeztetik a növekedést. A gazdasági előrejelzéseket egy másik kulcskérdés is befolyásolja, mégpedig az, hogy Olaszország képes-e felzárkózni az koronavírus-járvány utáni helyreállítási finanszírozási programjához.
A Reuters ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy Rómának 2026-ig mintegy 200 milliárd euró támogatást és olcsó kölcsönöket kell kapnia, de a kormány lemaradásban van mind a Brüsszellel egyeztetett célok és mérföldkövek elérése, mind a már folyósított összegek elköltése terén.
Ami a költségvetést illeti, a kormány célja változatlanul az, hogy a hiány ne haladja meg az idén a GDP 4,5 százalékát. Ez elérhetőnek tűnik, mivel a jelenlegi trendeket figyelembe véve az ennél alacsonyabb, 4,35 százalékos lesz. 

Ez akár hárommilliárd eurós potenciális mozgásteret biztosít további kiadások vagy adócsökkentések formájában.

ROME, ITALY - APRIL 05:  A shop assistant serves customers in the seafood section as Italian supermarket chain Esselunga opens its first store in Rome in Via Palmiro Togliatti  in Rome, Italy. The company operates 152 superstores and supermarkets across Italy.
Marad a kormány hárommilliárd eurós mozgástere.
Fotó: Simona Granati / Corbis via Getty Images


Tavaly a hiány elérte a GDP nyolc százalékát, de a kormány fokozatosan kivezeti a 2020 óta alkalmazott erőteljesen expanzív politikát , amelynek az volt a célja, hogy enyhítse a járvány és az hatásait. A deficit a tervek szerint 2024-ben a GDP 3,7 százalékára esik vissza.
Fokozatosan csökkenteni szándékoznak az államadósságot is, amely arányaiban a legmagasabb az eurózónában Görögország után. A cél, hogy az 2025-re a GDP 140,9 százalékéra essen vissza a 2022-es 144,4-ről.