Óvintézkedésként Szenegál ideiglenesen bezáratta diplomáciai képviseleteit európai és amerikai nagyvárosokban, így a többi között Bordeaux-ban, Milánóban, Párizsban és New Yorkban – közölte kedden a dakari külügyminisztérium.

A döntés hátterében a legkevesebb 16 halálos áldozattal és sebesültek százaival járó szenegáli zavargások állnak, amelyek Ousmane Sonko ellenzéki vezető börtönre ítélése nyomán törtek ki a nyugat-afrikai országban. Az erőszakos megmozdulásokban középületeket és üzleteket fosztottak ki és dúltak fel a tüntetők, és a külképviseleteket sem kímélték.

„Az óvintézkedést súlyos károkat okozó agressziók sorozatát követően tettük meg” – ismertette a külügyi tárca a külképviseletek ideiglenes bezáratásával kapcsolatban.

Különösen nagy károk keletkeztek Szenegál milánói főkonzulátusában. A Rai News olasz hírtelevízió beszámolója szerint Sonko mintegy negyven híve rohamozta meg a diplomáciai épületet, megsemmisítve az útlevelek és személyi igazolványok előállításához szükséges berendezéseket. Megtámadták a főkonzult is, és gyújtogatni kezdtek, mire a rendőrség közbe tudott avatkozni.

Pénteken a közösségi médiában egy felvétel jelent meg, amelyen tüntetők liszttel szórták meg Párizsban a nagykövetség egyik autóját és annak utasait.

Sonko Pastef nevű pártja ismételten utcai megmozdulásokra biztatta híveit kemény hangvételű felhívásokban, s felszólította a diaszpórában élő szenegáliakat, hogy csatlakozzanak az ellenálláshoz. A 48 éves Sonkót, a szenegáli ellenzék vezetőjét és elnökjelöltjét fiatalság megrontása címén ítélték két év börtönbüntetésre. Sonko politikai indíttatású perről beszélt.

Sonko, aki a hivatalban lévő Macky Sall legesélyesebb kihívójának számít, a szenegáli választójogi törvény értelmében elmarasztalása esetén nem indulhat a jövő februári elnökválasztáson.