Már harmadik napja küzdenek a La Caldera de Taburient nemzeti parkot is veszélyeztető erdőtűzzel a Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén – számoltak be a helyzetről hétfőn a helyi hatóságok.

A tájékoztatás szerint az időjárás a tűz kordában tartása szempontjából ugyan kedvezően alakul, viszont az alacsony felhőzet és a füst nehezíti a tíz repülőgép és helikopter bevetését az oltási munkálatokban. Jelenleg az erdőtűz három fronton tombol, a hatóságok a nemzeti park területére összpontosítják a legtöbb erőforrást.

Forest fires in La Palma
LA PALMA, SPAIN - JULY 16: Operators of the EIRIF, BRIFOR and UME, work in the extinguishing of the forest fire declared on July 15 at dawn in La Palma, Canary Islands, Spain on July 16, 2023. The fire has burned to date more than 4,600 hectares of Monte, and has forced some 4,200 people from the Tijarafe and Puntagorda area to evict. Andres Gutierrez / Anadolu Agency (Photo by ANDRES GUTIERREZ / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

Az oltásban a tűzoltók mellett a hadsereg speciális egységének 500 katonája is közreműködik, és a szombaton elővigyázatosságból kitelepített helyi lakosok többsége vasárnap délután visszatérhetett otthonába.

A legalább húsz ingatlant, köztük lakóházakat elpusztító tüzet az első vizsgálatok szerint emberi gondatlanság okozhatta, becslések szerint eddig mintegy négyezer hektárnyi zöld területet perzseltek fel a lángok.

Idén eddig 15 nagy kiterjedésű erdőtüzet regisztráltak Spanyolországban, ezek összesen 73 ezer hektárt érintettek. 

A legnagyobb pusztítást a május közepén, a kelet-spanyolországi Cáceres közelében keletkezett tűz okozta, 11 ezer hektárnyi területet felégetve.

Tavaly ennél is nagyobb területet, 310 ezer hektárt emésztettek fel az erdőtüzek az országban, több mint háromszor annyit, mint egy évvel korábban, az elmúlt két évtized szomorú rekordját hozva ezzel.