A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az Oney Magyarország Pénzügyi Szolgáltató Zrt. (Oney) kérelmére visszavonta a pénzügyi vállalkozás tevékenységi engedélyét, és elrendelte a végelszámolását. A jegybank a jogszabály alapján végelszámolónak a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft.-t jelölte ki, a végelszámolás kezdő időpontja 2023. szeptember 16.

Az MNB tavaly októberi engedélye nyomán az – eddig például nagyáruház, sportszer-forgalmazó társaság lakossági ügyfelei részére kisebb összegű fogyasztási hiteleket nyújtó – Oney teljesítő hitelállományát a Magyar Cetelem Bank Zrt.-re, egy másik határozat alapján pedig nem teljesítő követeléseit az MKK Magyar Követeléskezelő Zrt.-re engedményezte. A hitellel rendelkező ügyfeleknek így még meglévő tartozásaikat a szerződéseikben meghatározott feltételekkel e társaságok felé kell törleszteniük.

Az Oney mindezek nyomán az engedély visszavonása és a végelszámolás időpontjában nem rendelkezett az ügyfelekkel szembeni követelésekkel, illetve pénzügyi szolgáltatásból eredő egyéb kötelezettséggel sem.