Nagy érdeklődés mellett zajlott le a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által szervezett Kiválósági Fesztivál szombaton – derült ki a jegybank közleményéből. Az Infoparkban megtartott szabadtéri rendezvényen elsősorban a gazdasági képzési területen tanulókat, illetve az MNB 2016-ban életre hívott Kiválósági ösztöndíjprogramjában részt vevő hallgatókat látta vendégül a jegybank.

A megnyitót követő fesztivált Matolcsy György jegybankelnök és Czigány Tibor, a BME rektora nyitotta meg. Beszédükben mindketten kiemelték, hogy a jövő sikerének kulcsa a tudásban, a tudományos fejlődésben rejlik, és méltatták a két általuk vezetett intézmény hosszú és nagyon sikeres kapcsolatát. Matolcsy György Karikó Katalint és Krausz Ferencet, a Nobel-díjjal kitüntetett magyar kutatókat állította példának a hallgatóság elé, és arra buzdította őket, hogy találják meg saját tehetségüket, használják az elérhető technológiákat és kamatoztassák a tudásukat.

Matolcsy: Karikó Katalin és Krausz Ferenc a minta a gazdaság sikeréhez

Erőforrásaink egy százaléka hozza eredményeink felét – fejtegette Matolcsy György jegybankelnök a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tartott előadásában. A két friss magyar Nobel-díjas sikerét állította példának az egyetemisták elé.

Czigány Tibor kiemelte, hogy a BME mindig jelentős szerepet töltött be a hazai tudományos életben, és emlékeztetett rá, hogy Karikó Katalint a BME Neumann János professzori címével tüntették ki, Krausz Ferenc pedig maga is a BME-n végzett, és az Egyetem laboratóriumában kezdte pályáját.