Magyar gazdaság

Matolcsy: Karikó Katalin és Krausz Ferenc a minta a gazdaság sikeréhez

Erőforrásaink egy százaléka hozza eredményeink felét – fejtegette Matolcsy György jegybankelnök a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tartott előadásában. A két friss magyar Nobel-díjas sikerét állította példának az egyetemisták elé.

A siker kulcsa, hogy tudjunk a fontosra koncentrálni – fejtegette Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tartott előadásában szombaton, példákat is hozva. 

Fotó: Magyar Nemzeti Bank

A jegybank elnöke századunk megatrendjeiről beszélt az MNB Szakértői Kurzusának keretében, amelyeknek ismerete iránytűként szolgálhat a komplex folyamatok megértéséhez. Az összetett rendszereket és az azokat összetartó megatrendeket azért érdemes vizsgálni, mert – amint azt Vilfredo Pareto olasz közgazdász kifejtette – erőforrásaink egy százaléka hozza eredményeink felét, csakhogy arra az egyetlen százalékra rá kell találnunk. 

Az emberiség korunkban rendkívül összetett kihívásokkal találta szembe magát – folytatta a jegybankelnök –, mint a klímaváltozás, a zöld- és energia-átállás, a tudományos és technológiai forradalom és a globális hatalmi egyensúly változása. Az eligazodáshoz Matolcsy a 4T-képlet használatát ajánlotta, ami nem más, mint

a tudás, a tehetség, a technológia és a tőke szorzata. 

Magyarországra alkalmazva: azok az egyének, intézmények és nemzetek lesznek sikeresek, akik saját tehetségükre, erősségeikre, képességeikre alapozzák a stratégiájukat, nem pedig egyszerűen csak azokra az erőforrásokra, amelyekkel nem rendelkeznek. Hallgatói kérdésekre válaszolva Matolcsy elmondta azt is: a keleti nyitás nem jelent nyugati zárást. Európa már félezer éve meghatározó szereplő, így a kelet-európai régió is a világ fontos lokációja marad. 

Az MNB elnöke külön gratulált Karikó Katalinnak és Krausz Ferencnek a Nobel-díjhoz, példaként állította őket, és arra hívta fel az egyetemistákat, hogy találják meg saját tehetségüket, használják az elérhető technológiákat és kamatoztassák tudásukat.

Magyar díjazottak és esélyesek a 2023-as Nobel-díj-átadón

Orvosi-élettani és fizikai Nobel-díjjal bővült a magyar díjazottak sora, de az irodalmi kategóriában is voltak esélyesek.

 

 

 


 

 

BME Krausz Ferenc Matolcsy György MNB Karikó Katalin
Kapcsolódó cikkek