A Polgári Bank közgyűlése nemrég elfogadta a bank 2022. évi éves beszámolóját, amelyet előzőleg a hitelintézet megválasztott könyvvizsgálója is auditált. Ennek nyomán az MNB feloldotta a bankkal szembeni – a kockázatvállalásra, osztalékfizetésre, illetve a követelésértékesítésre vonatkozó – átmeneti korlátozásait – közölte a Világgazdasággal a Magyar Nemzeti Bank. 

A bank tőkehelyzetét, likviditását és egyéb főbb prudenciális mutatóit tekintve a jogszabályoknak megfelelően működik.

Az MNB ezt megelőzően 2022 decembere óta négy határozatban kötelezte a Polgári Bankot a korlátozó intézkedések alapjául szolgáló hiányosságok pótlására, azaz (pénzügyi intézményi és IFRS minősítéssel rendelkező) auditor cég megválasztására a közgyűlés által; a könyvvizsgálóval való szerződés megkötésére; illetve a tavalyi éves jelentés elfogadására.

Bár az MNB az elmúlt időszakban is állapított meg kisebb hiányosságokat a hitelintézet pénzforgalmi, illetve pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenysége kapcsán, fontos hangsúlyozni, hogy a Polgári Bank tőkehelyzetét, likviditását és egyéb főbb prudenciális (üzleti megbízhatósági) mutatóit tekintve a jogszabályoknak megfelelően működik. A felügyelet legutóbbi átfogó vizsgálata során sem tárt fel a hitelintézet működése kapcsán rendszerszintű kockázatot

 – áll a közleményben.