Lezárják Budapesten a XII. kerület egy részét egy második világháborús betonromboló gránát hatástalanítása miatt pénteken, a korlátozás több lakóházat és több mint négyezer embert érint, és a környéken megváltozik a közösségi közlekedés is.

A XII. kerületi Kiss János altábornagy utca egyik társasházának a kertjében, földmunkák során került elő egy 203 milliméteres, szovjet gyártmányú betonromboló gránát. A második világháborús eredetű robbanótest biztonságos állapotfelméréséhez, illetve mozgatásához a rendőrség pénteken kora reggel mintegy 250 méter sugarú körben lezárja az érintett területet.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) tájékoztatása szerint a lezárás és kiürítés érinti a teljes Beethoven utcát, a Hertelendy utcát, a Kléh István utcát, a Szoboszlai utcát és az Ugocsa utcát. A lezárás érinti továbbá az Alkotás utca 31–47. közötti épületeket, a Böszörményi út 30–32. szám D épületet, a Böszörményi út 16–28., a Brassai Sámuel utca 3–5., a Dolgos utca 1–19., a Királyhágó utca 10–18., a Kiss János altábornagy utca 22–42. és 19–39., a Márvány utca 36–50. és 27–29., a Nagy Jenő utca 2–6., valamint a Tartsay Vilmos utca 14–30. és 1–21C közötti ingatlanokat.

A lezárással és kiürítéssel érintett területen élőknek, dolgozóknak, oktatási intézménybe járóknak az ingatlanokat pénteken 8 óráig el kell hagyniuk. A rendőrség a területet reggel 7 órától várhatóan 14 óráig lezárja, oda behajtani sem lehet.

A lezárások a közösségi közlekedést is érintik: a Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint reggel 7 órától 13 óráig a 210-es és az e210-es autóbusz terelve közlekedik, nem érinti a Királyhágó utca megállót a Gyöngyösi utca M felé. A 210-es és az e210-es autóbusz a Böszörményi út–Jagelló út–Csörsz utca–Alkotás utca–Márvány utca útvonalon közlekedik, és megáll az 59-es villamos Kiss János altábornagy utcai megállójában, továbbá a 139-es, valamint a 212-es autóbusz érintett megállóiban.

Terelve közlekedik a 105-ös autóbusz is, nem érinti a Kiss János altábornagy utca, a Nagy Jenő utca, a Márvány utca és a Királyhágó utca megállót a Gyöngyösi utca felé. A 105-ös autóbusz a Csörsz utca–Alkotás utca–Márvány utca útvonalon közlekedik, és megáll a 139-es, valamint a 212-es autóbusz érintett megállóiban.

A XII. kerületi önkormányzat tájékoztatása szerint a lezárás idejére befogadóhelyet biztosítanak a Hegyvidéki Polgármesteri Hivatal alagsori nagy tárgyalótermében (Böszörményi út 23–25.).