Kiposztolt a Facebookra egy videót Dmitro Bilocerkovec, a kijevi városi tanács képviselője, melyen látható, amint egy daruskocsi felemeli a levegőbe Alekszandr Puskin orosz költő szobrát Kijev egyik központi parkjában. A liget ma Ivan Bahrjanij huszadik századi ukrán költő nevét viseli, de régen Puskin parknak hívták. A korábban vörös festékkel összemázolt szobor eltávolítása a „puskinopad”, vagyis „puskintalanítás” része, mely alapötletét a Lenin-kultusz felszámolásáról kapta.  

A man looks at a monument to Russian poet Alexander Pushkin
Fotó: GettyImages

A képviselő közölte, hogy az ukrán kormány támogatta a kijevi városi tanácsot, s egyetértett az emlékmű lebontásával. Az ukrán kulturális minisztérium üdvözölte a kijevi polgármesteri hivatal, a városi tanács és a helyi aktivisták együttműködését, kiemelve: 

Egy Puskinnal kevesebb van Kijevben. Folytatódik az erőszakos eloroszosítás következményeinek felszámolása.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztetett: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök áprilisban aláírta az orosz birodalmi politika propagandáját tiltó törvényt. A jogszabály megtiltotta a szovjet és orosz jelképek gyártását, terjesztését és nyilvános használatát. A törvény előírásainak megfelelően az állami hatóságoknak és a helyi önkormányzatoknak el kell távolítaniuk a közterületekről az orosz birodalmi politika végrehajtásában részt vevő személyek emlékműveit, valamint át kell nevezniük azokat az utcákat, tereket, parkokat, földrajzi neveket, amelyek az orosz birodalmi politikát jelképezik.
Míg az MTI tudósítása kiemelte, hogy idén július óta, több mint 60, Oroszország és a Szovjetunió történelmével és kultúrájával kapcsolatos emlékművet bontottak le Kijevben, ám az egykori Puskin parkban található Puskin-emlékmű mostanáig a helyén maradt. Bár a szobrot többször is festékkel locsolták le, talpazatára pedig a lebontását szorgalmazó szövegeket írtak.