A 35 éves, Mustafa A. néven azonosított férfi 2020-ban kért menedéket Hollandiában. Tavaly vették őrizetbe a hatóságok, miután a bevándorlási hivatal arról kapott bejelentést, hogy annak idején civileket fogott el és kínzott meg Szíriában – idézte az ügyészséget a DutchNews.nl hírportál.

The,Hague,,The,Netherlands,-,May,29,2023,:,Dutch
A terhelt nem ismerte el azt, hogy civileket bántalmazott volna.
Fotó: Shutterstock

Az ügyészek szerint a férfi a török határhoz közeli palesztin menekülttáborban is tevékenykedő Liva al-Kudsz fegyveres szervezethez tartozott, amely rezsimpárti milíciaként alakult meg Aleppó térségében. A milíciát a szíriai kormányzat támogatta és fegyverezte fel 2013 elején.
Az ügyészségi vádiratban az szerepel, hogy Mustafa A. olyan civileket tartóztatott le és bántalmazott, akikről úgy vélték, hogy szembeszállnak a Bassár-el-Aszad elnök vezette szíriai kormányzattal.
Mustafa elismerte, hogy a milícia tagja volt, de azt tagadja, hogy részt vett volna háborús vagy emberiesség elleni bűncselekményekben. A csütörtöki meghallgatáson a hallgatáshoz való jogára hivatkozva nem volt hajlandó válaszolni az ügyészség kérdéseire.
Hollandia az egyetemes joghatóság elvét alkalmazza a külföldön elkövetett, nagyon súlyos bűncselekményekkel vádolt személyek felelősségre vonása céljából.