BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Óriási mennyiségű hó várható, a közútkezelő rossz útviszonyokra figyelmeztet

Nagy mennyiségű hó várható az ország északnyugati felén. A közútkezelő óvatosságra inti az autósokat, mert annak ellenére lehetnek síkos utak, hogy teljes kapacitással küzdenek az utak megtisztításáért.

Havazás várható szombat délelőtt és délután Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegye területén, helyenként akár intenzív csapadékhullás is várható az előrejelzések szerint. A legtöbb friss hó elsősorban a magasabban fekvő és a határ menti területeken lehet.

Sok lesz a dolguk a közútkezelőknek, szombaton nagy mennyiségű hó várható az ország nyugati részén.
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A Magyar Közút mindent megtesz a veszélyes helyzetek elkerüléséért, mindazonáltal fokozott óvatosságot kér az autóvezetőktől. Mint közleményében írta, a „Magyar Közút munkagépei az érintett területen teljes kapacitással fognak dolgozni, a szükséges előszórási munkákat is elvégzik majd, de a folyamatos és intenzív havazás alatt időszakosan téliesebb útviszonyokra is számíthatnak a közlekedők”.

A szervezet tájékoztatása szerint teljes kapacitással az utak megtisztításán dolgoznak majd. Összesen 150 munkagép mintegy 7000 kilométernyi fő- és mellékutat jár majd be. Felhívták a figyelmet, hogy 

sószórást is végeznek majd, ám a tetemes mennyiségű friss hó miatt ennek hatékonysága a szokásosnál kisebb lesz. A takarítógépek megérkezéséig mindenképpen csúszós utakra kell számítani.

A belterületek többségén és az M1, M85 és M86 gyorsforgalmi úton az önkormányzatok illetékesek az utak járhatóvá tételében.

A közútkezelő az autósok védelmében az alábbiakat kéri a vezetőktől:

  • Soha ne előzzék meg a hóeltakarító járműveket! Nemcsak a KRESZ előírásai miatt, hanem azért is, mert biztosak lehetnek benne, hogy a munkagépek mögött tisztább lesz a burkolat, mint előtte. Fontos, hogy a gépektől érdemes kellő távolságot tartani.
  • Havazás idején vezessenek lassabban, figyelmesebben és körültekintőbben. Csak akkor előzennek, ha azt biztonságosan be is tudják fejezni.
  • Kizárólag a téli közlekedésre megfelelően felkészített, téli gumival felszerelt gépjárművekkel vezessenek.
  • Utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális út- és látási viszonyokról, forgalmi helyzetről a www.utinform.hu oldalon. Ennek alapján tervezzék meg utazásukat.
  • Induljanak el időben, hamarabb, ne út közben, téliesebb útviszonyok között próbálják meg behozni az esetleges késéseket.




 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.